En historisk blandning

Konsten att tillverka salva på naturens produkter över öppen eld, ta sig fram på bästa sätt i lössnö och göra eld utan tändstickor.Det var något av det besökarna på den historiska marknaden på hembygdsområdet fick kunskaper i.

Sorella Tavares, Ida Kjellholm och Disa Mineur visar prov på naturmedlens kokkonst. En av åskådarna är Carl Nordblom till höger.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Maria Ödalen</_Bildtext Fotobyline>

Sorella Tavares, Ida Kjellholm och Disa Mineur visar prov på naturmedlens kokkonst. En av åskådarna är Carl Nordblom till höger.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Maria Ödalen</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Maria Ödalen

JOKKMOKK2011-02-01 06:00

Kallpressad olivolja, bivax och ringblommor. Det var ingredienserna i den hudsalva som elever från Biskops Arnö folkhögskola kokade ihop över öppen eld, mitt på den historiska marknadsplatsen i Jokkmokk.

- Den är hudstärkande på alla typer av hudproblem. Oljan drar ur de aktiva ämnena ur ringblomman men får inte komma upp över 80 grader, för då förstörs de, sa Disa Mineur.

När salvblandningen hade kokat i cirka 20 minuter och ringblommorna silats bort, skulle den svalna innan den rördes ordentligt till en slät smet och hälldes upp i glasburkar.

- Man kan sätta till någon eterisk olja, exempelvis tea tree som är antiseptisk. Men man ska vänta tills temperaturen kommit ned i 30 grader och salvan är ordentligt rörd, sa Disa Mineur.

Spara krafter
Yngve Ryd visade prov på hur man kan ta sig fram i lössnö på träskidor i skogen, på gammaldags vis.

- Mycket i dag, exempelvis stavgång, går ut på att göra av med energi. Här handlar det om att spara på krafterna, sa han och gled ut i lössnön med en lång stav i sina händer.

Han visade hur staven kan ge gott stöd medan man stakar fram, likväl som i både uppförs- och nedförsbackar och hur man använder den för att bromsa effektivt.

- Man kan också använda den till att slå ner snö från träden utan att få den över sig och behöver man en stunds vila är staven ett gott stöd, sa han och placerade dess topp under ena armen.

Sin egen guru har Yngve Ryd i samen Johan Rassa, som lärt honom allt om snö men också skidåkningens konst i vildmarken.

- Vi var ute mycket i snön när jag skrev "Boken om snö". Då kom vi också in på skidåkning, sa han.

Isse Israelsson, Ajttemuséet, lärde ut konsten att göra eld på fnöske från fnösketikkan, med hjälp av flinta och järn.

- Det var svårt men jag fick det att ta eld, sa Per Röckner stolt, efter att han prövat och lyckats.

Tyska besökare
Christina och Andreas Denstorf, från tyska Dortmund, gick i god tro om att de gick runt på den stora vintermarknaden.

- Vi tyckte det var förvånansvärt litet. Synd, nu missar vi den stora vintermarknaden för vi måste flyga hem i morgon, sa Andreas Denstorf, som precis fyndat två knivar från Finland.

I "Prästens kök" serverades buljong och smörgåsar, medan historiske trubaduren Niklas Svensson bjöd på sång och musik i lågornas sken från öppna spisen.

Utanför gjorde teatergruppen Sláva, från Jokkmokks vänort Huddinge, spontana framträdanden under dagen.

- Vi kommer att ha en barnföreställning också och en konsert i gamla kyrka på onsdag, sa Lova Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om