Elever får föreläsa i Bryssel

Eleverna Linnea Fällman och Ylva Beland från Jokkmokk ska åka till Bryssel och föreläsa om det succéartade miljöprojektet Futurize – som de var först i Sverige att starta upp.

MILÖMEDVETNA. Linnea Fällman, elev på Bokenskolan och Ylva Beland, Östra skolan åker till Bryssel och föreläser om miljöprojektet Futurize.

MILÖMEDVETNA. Linnea Fällman, elev på Bokenskolan och Ylva Beland, Östra skolan åker till Bryssel och föreläser om miljöprojektet Futurize.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2014-06-16 10:54

NSD skrev om projektet 2012, precis när eleverna inledde förhandlingar med Jokkmokks kommunalråd. De krävde bland annat att kommunen skulle försöka förbättra kollektivtrafiken till skolan, förösöka höja andelen regionalproducerad mat samt inleda en dialog om Kallakgruvan. Eleverna åtog å sin sida att skaffa sig mer kunskap om miljö och klimat, stänga av datorer och släcka lyset samt källsortera.

Förhandlingarna ledde fram Framtidsavtalet.

– Det var ganska tjorvigt i början, när vi inte riktigt visste vad vi skulle göra. Det var ju ingen som hade gjort det här tidigare heller. Men när det väl började klarna så gick det jättebra, säger Linnea Fällman.

Östra skolan fick även flera energiförbrukningsmätare uppmonterade, där elever och lärare kunde följa husets energiförbrukning. Tio procent av den besparing som projektet innebar har tillfallit elevrådet.

Jämte Jokkmokk började även Haparanda i samma projekt samtidigt, därför åker de också med till Bryssel efter midsommar. Att involvera eleverna i miljöarbetet har visat sig helt rätt, fler skolor har även börjat ta efter Jokkmokk och Haparanda.

– Vi ska hålla ett föredrag under Sustainable energy week. Vi kommer vara på ett seminarium på svenska ambassaden och prata för ungefär 40 personer, säger Ylva Beland.

Fakta/Futurize

¤ Är ett skolprojekt som går ut på att ge unga norrbottningar möjligheten att forma sin egen framtid och bli delaktiga i sina kommuners energi- och klimatfrågor.

¤ Projektet har som syfte att försöka få in de unga i samhällsutvecklingen, där Framtidsavtalet är en del av arbetet.

¤ Futurize finansieras av Energimyndigheten och är ett pilotprojekt för hela landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om