- Sånt fastnar i huvudet på folk, säger Claes Markusson, som fått många reaktioner på detta och därför vill klargöra att det finns många faktorer som påverkar priset på fjärrvärme.
tillgång och pris
Han pekar på att tillgången och priset på bränsle är av stor betydelse och menar att de värmeverk som kan köpa sågverksavfall från ett närliggande sågverk har en stor fördel.- Priset för bark är fem öre dyrare per kilowatt-timme i Jokkmokk jämfört med Älvsbyn. Men då har Älvsby värmeverk ett sågverk på gården och slipper de fraktkostnader som vi måste betala för att frakta barken därifrån till Jokkmokk - en summa som motsvarar prisskillnaden.
producerar på egen hand
Då kustorterna i nuläget har att erbjuda ett lågt utbud av sågverksavfall, producerar Jokkmokks värmeverk AB en stor del av sitt bränsle på egen hand. Detta genom att köpa in trädelar som sedan flisas upp på plats. Claes Markusson ser flera fördelar i detta.- Det tryggar bränsleförsörjningen långsiktigt och skapar dessutom sysselsättning på orten. Det blir en efterfrågan på skogsproduktionen lokalt som inte skulle efterfrågas annars. Massaveden är något dyrare än sågverksavfall men det jämnar ut sig i att man slipper fraktkostnaderna från kusten.
Han pekar på fjärrvärmeproduktion från spillvärme som det absolut billligaste alternativet.
- Då behöver bolaget inte ens investera i en pannanläggning.
strax över medelpriset
Markusson framhåller att Jokkmokks priser på fjärrvärme låg strax över medelpriset i landet under förra året. Detta enligt en jämförelse som Svensk Fjärrvärme gjort och medräknat även storstäder.- Priserna för fjärrvärme ligger alltid 30 procent under priserna för uppvärmning med el eller olja, så den är i alla fall aldrig dyr. Kunderna kan även känna sig trygga, eftersom de kommunala värmeverken styrs och ägs lokalt av samhället och kommunen. Monopoldiskussionen hos Villaägarnas riksförbund är felaktig, det finns ingen monopol på elleveranser. Man kan gå ut och in i el och ut och in i fjärrvärme, säger han.