Han fick ett epileptiskt anfall och föll i det 30 meter djupa och strömmande vattnet. Söndagen den 30 juli hittades han av räddningstjänsten i Vuollerim. Han hittades cirka fyra km från olycksplatsen, cirka tio meter från strandkanten.
-Han hittades öster om olycksplatsen och har nu förts till rättsmedcin för obduktion vilket alltid sker när människor dör ute, säger Lars-Göran Hannler vid Jokkmokkspolisen.
Två fall återstår ännu att lösa. Den 64-årige man som drunknat i Tjaktajuare i juli har ännu inte hittats. Polisen har gjort ytterligare ett eftersök med helikopter.
-Så fort vi har tillgång till en helikopter så gör vi en slagning och kammar av området, säger Hannler.
Eftersöket gjordes i samband med glaciärolyckan den 27 juli då en 50-årig man från Göteborg störtade ner i en glaciärspricka i Sarek. I augusti-september ska alpina gruppen från Kiruna göra en ny sökning och följa bäcken från glaciären som går till en sjö i Rapadalen.
farligaste området
De absolut farligaste områdena för fjällvandrare är vad över jokkar samt glaciärer, säger Lars-Göran Hannler.-Där finns dödsfällorna i fjällvärden och det är där olyckorna oftast inträffar. Paret från Göteborg hade inte gått ut långt på glaciären. De befann sig precis på kanten av glaciären och vandrade på en hög av sand som såg ut som fast mark. Det är lätt att bli lurad. En glaciär är en dödsfälla för den som inte har specialkunskaper, utrustning och är säkrad med rep, säger Hannler.
Ännu saknas tre män som försvann i Jokkmokksfjällen i början på nittiotalet.
-Just i de här områdena försvann två polacker, 40 och 20 år, en far och en son. En teori är att de föll ner i en glaciärspricka. En annan teori är att de drunknade eller drog till Norge och bytte identitet. Det var mycket spekulationer men de är spårlöst försvunna, endast bilen var kvarlämnad. Vid Hjertakullen förvann också en polack i samma veva. Dessa försvinnanden är de enda fall under mina 23 år, vid polisen, som inte klarats upp, säger Lars-Göran Hannler.