Skogsstyrelsen hade inga anmärkningar när skogsbolaget SCA anmälde att de planerar att avverka skog vid Pärläven. Men efter överklagandet från Naturskyddsföreningen pausade mark- och miljödomstolen SCA:s tillstånd att avverka. Det beslutet gäller tills en utredning blir klar.
– Vi ser allvarligt på att SCA far hårt fram med våra sista gammelskogar, säger Ida Jansson vid Naturskyddsföreningen i Jokkmokk.
Skogsområdet vid Pärlälven ägs av SCA.
NSD har tidigare i veckan berättat att Jokkmokks allmänning i söndags höll en extra stämma. Många av de mindre skogsägarna anklagar SCA för att försöka ta makten i allmänningen, för att komma över skog av de privata mindre skogsägarna. Skogsägarna uppmanade till bojkott av SCA. SCA förnekar dock att de skulle ha några sådana planer.
Naturskyddsföreningens skogsgrupp har under en tid granskat naturvärdena i ett antal skogsområden i Norrbotten som fått Skogsstyrelsens godkännande till att avverkas.
Enligt den granskningen anser Naturskyddsföreningen att Pärlälven har så stora naturvärden att alla avverkningar bör stoppas.
– I älven finns den rödlistade och skyddade flodpärlmusslan som är unik och hotas vid en avverkning. Vi har också tretåig hackspett som lever i dessa skogar. Tallskogsområdet har gott om marksvamp. Dessutom är Pärlälven ett populärt område både för friluftsliv och besöksnäring. Allt detta hotas om skogen avverkas, säger Ida Jansson.
Övriga områden där Naturskyddsföreningen kräver att avverkningarna stoppas är:
- Suddesjaur och Slaktarberget i Arvidsjaur
- Kuuravaara och Aapua i Övertorneå
SCA vill även avverka i några av dessa områden.
I samtliga ärenden har mark- och miljödomstolen beslutat att pausa avverkningarna och i tre av fallen har domstolen nu beslutat att skicka tillbaka ärendet till Skogsstyrelsen för ny bedömning.
SCA framhåller att inget arbete har påbörjats vid Pärlälven.
"Men det har lagts mycket tid på att planera för miljöhänsyn, hålla samråd och göra naturvärdesinventeringar. Dessa har inte bedömt att marken utgör nyckelbiotop, men vi har ändå bedömt att det varit skäligt att spara en majoritet av arealen, ungefär 65 procent, som hänsyn och i det ligger bland annat generöst tilltagna kantzoner mot vatten.
"Efter planering av området inkom anmälan och rapporter om ytterligare artfynd, som vi då har inkluderat i den planerade hänsynen", skriver presschefen Robert Östholm i ett mejl till NSD.