10 nya brandmän utbildas just nu

Det har sagts vara svårrekryterat. Men just nu utbildas tio brandmän i Jokkmokk. En av dem är kommunpolitikern Viktor Segerström. "Jag har funderat på det här i flera år", säger han.

Joar Mikkelsson är en av de 10 som just nu utbildar sig till deltidsbrandmän i Jokkmokk.

Joar Mikkelsson är en av de 10 som just nu utbildar sig till deltidsbrandmän i Jokkmokk.

Foto: Ludvig Wästfelt

Jokkmokk2022-12-02 20:00

Frågan har diskuterats, stötts och blötts. Från att brandvärn skulle vara enda alternativet ligger nu brandkåren i Jokkmokks kommun kvar men med kortare bemanning i Porjus och Vuollerim. I de olika politiska debatterna och utredningarna om och kring hur en framtida bemanning skulle kunna se ut har det även nämnts att det inte finns så många intresserade som vill jobba i brandkåren, att det är svårt att rekrytera. 

Bilden när Norr Media besöker brandstationen i Jokkmokk är dock en helt annan. Här utbildas just nu 10 adepter och det står, enligt uppgift, fyra till och väntar på att få genomgå utbildningen. Den första som genomförs i Jokkmokk sedan 2018 och som innefattar 56 timmar rökdykning, 20 timmar olycka, hjärt- och lungräddning och all övrig nödvändig teori och praktik. Den 18 december är det examen.

Joar Mikkelsson är en av de 10 deltagarna och han har siktet klart.

– Jag vill bli brandman, så enkelt är det. Jag vill hjälpa till, jag vill hjälpa samhället, säger han under en paus i HLR-utbildningen som precis står på programmet. Dockorna att öva på ligger framme och instruktionerna ges innan den teoretiska övningen genomförs. Att det handlar om snabba utryckningar vid ett hjärtstopp är solklart. Varje minut minskar chansen för att överleva med 10 procent.

Viktor Segeström är kommunpolitiker (V) och han har suttit med i de politiska diskussionerna kring hur brandkåren ska se ut efter det att Vattenfall klivit av sitt avtal.

Nu blir du brandman själv..?

– Jo, jag vill ha någonting att göra om jag drar mig tillbaka från politiken. Nu får vi väl se hur det blir med politiken, det avgörs ju snart. Det finns och har funnits många synpunkter om brandkåren men jag är tämligen tillfreds med den kompromiss som är aktuell. Det blir, trots allt, en styrka på varje ort, vi slipper brandvärn, säger han.

Thomas Andersson, platschef på räddningstjänsten, är glad och nöjd med att så många vill utbilda sig. För det har varit problematiskt.

– Det har varit svårt att rekrytera till Porjus och Vuollerim och senaste tiden har det känts av i Jokkmokk. Så att det här händer nu är jättepositivt. Det är fyra från Jokkmokk, fyra från Porjus och två från Vuollerim i den här gruppen, konstaterar han.

Hur den slutliga bemanningen kommer att se ut avgörs sannolikt under kommunfullmäktige den 12 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!