?Det är kränkande?

Tuffa neddragningar väntar Ájtte. Museet måste spara en fjärdedel av sina personalkostnader, vilket innebär sex tjänster.- Vi har ingen statlig finansiering och kulturpolitiken är oerhört Stockholmsfixerad, säger museichef Kjell-Åke Aronsson.

Museum Jokkmokk måste minska sin verksamhet. Exteriör Ajjte. Fotograf: Marie Ridderström

Museum Jokkmokk måste minska sin verksamhet. Exteriör Ajjte. Fotograf: Marie Ridderström

Foto:

Jokkmokk2006-09-05 00:00
Det stundar tuffa tider på Ájtte, det svenska fjäll- och samemuseet i Jokkmokk som öppnade i juni 1989. Ekonomin är hårt ansträngd bland annat av stigande elpriser.

- Så snart som möjligt måste vi genomföra neddragningar. Det vi ska spara motsvarar en fjärdedel av personalkostnaderna och det motsvarar en neddragning på fem-sex tjänster, men vi söker projektfinansierade lös

Detta innebär att Ájtte inte kan ansöka om statliga anslag eller forskningsanslag.

- Vi måste skära ner, det är helt omöjligt att klara budgeten med alla skatter, avgifter, moms och stigande elpriser.Vi har stora ytor även under jord där vi har arkiv, magasin och stora natur- och kulturhistoriska samlingar, säger han.

?Stockholmsfixerad?

Vid Ájtte arbetar knappt 30 anställda och det är huvudmuseum för den samiska kulturen och informationscentrum för fjällturisterna.

- Men tyvärr inte ansvarsmuseum i Sverige, säger Aronsson.

- Problemet är att det är Nordiska museet som kallas ansvarsmuseum. Att ett museum i Stockholm ska ansvara för det samiska museet är oerhört kränkande för den samiska befolkningen och påminner om ett gammalt lappfogdevälde, säger han.

Ájtte finansieras via medel från kommunen, landstinget och Vattenfall. Bidragen från Vattenfall räknas upp med konsumentprisindex, men inte elpriserna.

- Kulturpolitiken är oerhört Stockholmsfixerad. Vi sitter och diskuterar dessa neddragningar samtidigt som man i Stockholm diskuterar nya museer, ett nobelmuseum och ett formmuseum. 100 miljoner har man redan satsat till gratisinträdesreformen.

Fackliga protester

Fackföreningen Dik anser att man skär i fel hörn.

- Det är klart att personalen behövs. Har man som mål att bli ett ansvarsmuseum ska man inte plocka bort kompetensen. Vi känner oss överkörda, säger Berit Inga.

Dik är ett yrkesfackligt förbund inom Saco. Förbundet organiserar personal som arbetar med dokumentation, information och kultur.

- Vi tycker inte det här är färdigdiskuterat och vi tycker inte att styrelsen satt sig in i problematiken som den borde. Hur kan man avgöra att personal ska få gå på ett telefonmöte? Jag är rent ut sagt förbannad. De borde behålla kompetens
i stället för att hiva ut folk i det blå, säger Berit Inga.

Sixten Eriksson, styrelseledamot i Ájtte, hoppas på projektlösningar för den friställda personalen.

dyr Ombyggnad

- Det handlar om ett budgetunderskott på 2,3 miljoner, om man omsätter allt till personal. Det kan finnas annat man kan spara på, i slutändan kanske det bara blir ett par övertaliga. Vi jobbar för att få Ájtte att bli ett nationellt ansvarsmuseum och försöker få hit doktorander för att stärka kompetensen.

- Grunden till problemet är energikostnaderna och kostnaderna för det samiska biblioteket Aja, där utbyggnaden blev dyrare än vi trodde, säger Sixten Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om