Demonstranterna ändrar inte sin rutt

Polisen uppmanar årets demonstranter att välja en annan väg än genom marknaden. "Det känns lite konstigt och obehagligt", säger May-Britt Öhman, som arrangerar demonstrationståget.

FÖRVÅNADE. ”Ska vi inte kunna gå genom marknaden? Obegriplig kritik!”, säger May-Britt Öhman (till höger) och Gunilla Larsson, arrangörer.

FÖRVÅNADE. ”Ska vi inte kunna gå genom marknaden? Obegriplig kritik!”, säger May-Britt Öhman (till höger) och Gunilla Larsson, arrangörer.

Foto: Lars-Göran Norlin

JOKKMOKK2015-02-06 20:03

För fjärde året i rad arrangeras ett demonstrationståg mot gruvor på marknadslördagen. Förra året gick flera hundra demonstranter med i tåget – för att visa sitt motstånd mot gruvplanerna i Kallak. Tåget gick genom en del av marknadsområdet.

Det var planen även i år.

Men nu vädjar polisen att demonstranterna ska välja en annan väg av hänsyn till knallar och marknadsbesökare.

– Marknadsstånden trycktes ut förra året för det var så pass många som gick i demonstrationståget då. Det var många knallar som var upprörda förra året. Det handlar om att alla ska få möjligheter att få plats. Men de har fått tillståndet för demonstrationen påskrivet av polismyndigheten, väljer de att gå genom området så kan vi inte hindra det. Men vi vädjar till dem för att det inte ska bli för trångt för gäster och knallar, säger Tom Bjälldal, polisens insatschef under vintermarknaden.

Utspelet förvånar arrangörerna – som inte tänker ändra sin demonstrationsrutt.

– De knallar vi har pratat med stödjer oss, säger Gunilla Larsson, medarrangör.

– Om det skulle vara så att massor av knallar är emot oss så skulle vi självklart respektera det, säger May-Britt Öhman.

De ställer sig frågande till varifrån kritiken kommer.

– Det är inte en rimlig begäran, vi borde kunna gå den väg vi har gjort tidigare. Men det vore bra om polisen kunde gå före oss. Att vi får eskort, säger Öhman.

En fråga som Tom Bjälldal håller öppen.

– Det är något vi får ta ställning till där och då, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om