Var och de som vann respektive klass fick ta emot 100 000 kronor.
Vinnare av Traditionell matkonst blev Vegard Stormo, Narvik.
Juryns motivering lyder:
"Vegard har med stilfull känsla visat på professionellt mathantverk inom den samiska mattraditionen med inslag av nyskapande, varsamt lyft fram råvarornas smak med stor respekt och väl genomförd helhet i sin presentation. Vegard är en utmärkt ambassadör för de samiska köket."
Nyskapande formspråk
Klassen Doudji, konst och design togs hem av Martin Kuorak från Jokkmokk.
Motiveringen från Juryn:
"Martin Kuorak är en genuin traditionsbärare, med ortkaraktäristiskt mönsterspråk, som gör Martins arbete trovärdigt, samtidigt som han har en hög hantverksskicklighet. Men det hindrar inte Martin att vara nyskapande i sin produktion med eget formspråk."
Nils Åstot, Sirges sameby, vann slutligen kategorin Kunnig renskötare.
Juryns motivering:
"Nils Åstot är en person som visar ödmjukhet och god vilja att få ytterligare kunskap om det som han tycker så mycket om, det vill säga om renskötseln. Han har trots sin ungdom en stor kunskap och förståelse om såväl betesväxter som om betesförhållanden. Han har en bred kunskap och förståelse om renen och renskötarens vardag under alla tider av renskötselåret."
Juryn avgör
Tävlingen avgörs genom att alla har möjlighet att rösta på sin favorit, sedan är det juryn som fäller det slutliga avgörandet.
Nu är Sapmi Awards avslutat. Under lördagskvällen genomfördes en gala i kåtorna vid Talvatissjöns strand.
– Det var middag och uppträdanden, säger en nöjd Fia Kaddik, som varit med och arrangerat.