Mystiska vapen vid dammen analyseras

Enligt uppgift hittades de tre vapnen vid Messaure kraftstation av dykare. "De är skickade för analys", säger Emil Kågström, gruppchef utredningsverksamheten i norra Lapplands polisdistrikt.

Emil Kågström bekräftar att de tre vapen som hittats vid Messaure kraftstation skickats in för analys.

Emil Kågström bekräftar att de tre vapen som hittats vid Messaure kraftstation skickats in för analys.

Foto: Arkiv

Jokkmokk2023-05-23 18:05

Rapporten om de hittade kulvapnen vid Messaure kraftstation kom den 12 maj. Då var det oklart, och inte bekräftat, var vapnen hade hittats och spekulationerna kom genast igång. Ett rykte gjorde gällande att de två kulsprutepistolerna och ett jaktgevär (som nu bekräftats) kunde ha legat kvar inomhus efter den tid då Messaure kraftstation hade eget skyddsvärn.

Nu klarnar bilden och mysteriet har fått en klarlagd förklaring.

Vattenfall bedriver underhållsarbete av dammluckorna och vid jobbet med att rensa upp framför gallergrindarna vid luckorna ska, enligt obekräftade uppgifter, dykare har hittat vapnen. Här fastnar allehanda skrot och skräp, här har tidigare bärgats skotrar, cyklar och allt möjligt annat. Det är ganska vanligt att döda älgar och renar fastnar där. 

Nu dök det alltså upp tre vapen som vi tre olika tillfällen tagits om hand. Två kulsprutepistoler och ett jaktgevär (kula). Polisen utreder ärendet för att om möjligt kunna ge svar på när och varför vapnen dumpats.

– De är skickade på analys till nationellt forensiskt centrum i Linköping (NFC). Jaktvapen ska ha ett serienummer så här finns väl vissa möjligheter att spåra. Vapnen kan ha stulits eller dumpats av andra skäl, vi hoppas kunna få några svar.

Emil Kågström kan inte med säkerhet bedöma hur länge vapnen kan ha funnits på platsen.

– Nej, det går inte men jag kan säga att det ser ut som att det inte är direkt nyligt de hamnat där.

Kulsprutepistol

9 mm kulsprutepistol m/45, kort 9 mm kpist m/45, är svensktillverkad och konstruerad av Carl Gustafs stads gevärsfaktori i Eskilstuna som tidigare användes av svenska försvarsmakten. Vapnet är helautomatiskt och fungerar efter principen tungt oreglat slutstycke. Vapnet är avsett för automateld och saknar läge för patronvis eld men har en avtryckare som tillåter patronvis eld med fingerdisciplin. Kpist m/45 användes av den svenska försvarsmakten i över 60 år och togs ur bruk den 2 april 2007.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!