De lämnade sina jobb och blev bagarna i byn

Maries hund Tindra är allestädes närvarande. Hon betraktar också Kristina som sin matte.

Maries hund Tindra är allestädes närvarande. Hon betraktar också Kristina som sin matte.

Foto: Bengt-Åke Persson

Jokkmokk2011-12-12 06:00

K&Min bageri och lanthandel i Goabddalis är det fullständiga namnet på företaget som tar över lokalen efter den butik som lades ner i maj i år.

Kristina Unga-Pirak och Marie Nygårds arbetar för brinnande livet med att iordningsställa lokalerna. Två veckor efter dagen för NSDs besök, det vill säga 16 december, ska de öppna.

- Vi kläckte idén till det här när vi var i Parka med våra familjer. Våra män blev eld och lågor liksom vi. Jag hade just gått en 16 veckors starta eget-kurs, säger Kristina Unga-Pirak.

- Jag hade ju redan ett eget företag, säger Marie Nygårds.

Karriärbyten
Marie hade sagt upp sig från sin tjänst som kostchef i Jokkmokks kommun och startat företaget Position Jokkmokk i vilket hon arrangerade resor till Jokkmokk och ordnade konferenser, upplevelseaktiviteter, personalaktiviteter och även annat.

- Jag använde mig av befintliga lokala entreprenörer, säger hon.

Kristina Unga-Pirak har lämnat sitt jobb inom barnomsorgen i Jokkmokks kommun för att satsa hundra procent på lanthandeln och bageriet.

Attraktivt under högsäsong
En av anledningarna till att de väljer just Kåbdalis är skidanläggningen "Kåbdalis skidliftar" som drar massor av folk till orten.

- Under högsäsong rör sig mycket folk i området. Många har husvagnsplatser och andra hyr anläggningens stugor. Det kommer säkert mer än 1 000 personer under helgerna, säger Marie.

- På sommaren finns bilturismen, bland annat en massa tyskar som passerar Kåbdalis på väg till Nordkap, säger Kristina.

De ska ha ett vanligt basutbud i lanthandeln kryddat med lokala delikatesser, ett fik och presentförsäljning i form av lokala hantverksprodukter. Bageriet ska producera eget matbröd och fikabröd, inte bara till den egna butiken och fiket utan också till andra företag i trakten.

Ska bli ett ställe där man träffas
- Vi vill återskapa den gamla lanthandeln som var en social knutpunkt, stället där människor träffades. Vi måste börja träffas igen.

- Skabramost, förädlade renprodukter och Jokkmokkskorv är några lokala delikatesser som vi ska sälja i butiken, säger Kristina.

- I bageriet ska vi själva baka mjukkakor, baguetter, tekakor, surdegsbröd, bullar och kakor, säger Marie.

Förutom fikabröd tänker sig Kristina Unga-Pirak och Marie Nygårds att erbjuda mackor och kanske pajer i sitt fik.

- Creperia skulle vi också kunna ha ibland. Vi får se vad som efterfrågas, säger Marie.

För människor som kommer till skidanläggningen ska de två kvinnorna erbjuda förbeställda matkassar och passande drycker till.

- Vi hoppas få vara ombud för Systembolaget och också för Posten och Apoteket, säger Kristina.

Fick tuffa till sig
Hon och Marie berättar skrattande om den ganska långa vägen som de fick gå innan de fick finansiärerna med sig och grönt ljus att starta. Från att ha varit väldigt ödmjuka och väldigt vänliga i sina förfrågningar fick de spotta upp sig och bli tuffa förhandlare.

- Vi insåg att vi faktiskt är två driftiga kvinnor som inte behöver ursäkta oss inför de beslutsfattande männen. När vi blev tuffa och sa "det här ska vi göra, de här pengarna behöver vi, är ni villiga att satsa?" så fick vi snabbt "ja", säger Kristina.

Då hade hon och Marie arbetat länge med att undersöka marknaden och planera för lanthandeln och bageriet.

- Vi har räknat ut hur mycket vi ska baka, hur mycket vi ska sälja och vi har sytt ihop budgeten och finansieringen. Nu lägger vi våra ordnar och om två veckor sparkar vi i gång, säger Marie.

Arbetat sju dagar i veckan
NSDs fotograf ser sig runt i lokalerna där det återstår mycket arbete och undrar om tidsplanen kommer att hålla. Kvinnorna försäkrar att de kommer att fixa det.

- Hantverkarna är snabba och vi har aldrig varit rädda för att ta i. Nu har vi arbetat sju dagar i veckan i fyra veckor och vi blir bara piggare, säger Marie.

- Ja vi är fyllda av energi och vill göra saker hela tiden, säger Kristina.

De har en övernattningslägenhet som ligger i Kåbdalis där de bor tills vidare.

- Våra män får ta hand om hus och familjer i Jokkmokk. De ställer upp till hundra procent, säger Marie och berättar att Kristinas man Mikael Pirak som är huvudlärare i trä och horn på Samernas utbildningscentrum också kommer till Kåbdalis och snickrar.

Maries man Anders Nygårds, kommunchef i Jokkmokk, har i sin tur hjälpt till med det administrativa i det nya företaget.

I båda familjerna finns tre barn: Kristina och Mikael är föräldrar till Kristoffer, 24, Mikaela, 22 och Isak, 16. De har också en fosterpojke, Tagi, en ensamkommande flyktingpojke från Afghanistan. Marie och Anders är föräldrar till Signe, 18, Sally, 15 och Selma, 10.

Familjerna har hängt ihop länge
Marie och Anders flyttade till Jokkmokk från Hälsingland för 16 år sedan för att tillträda tjänsterna som kostchef och kommunchef.

Familjen Nygårds och familjen Unga-Pirak fann varandra på en gång.

- Vi träffades i Friluftsfrämjandets verksamhet. Både jag och Marie var skidlärare. Sedan har vi hängt ihop. Vi har firat jular och åkt på långa semesterresor tillsammans, till Vietnam bland annat. Jag är gudmor till Selma och Mikaela tycker att Marie är som hennes moster, säger Kristina.

Nu ska familjerna svetsas samman ytterligare genom mödrarnas nyetablering "K&Min bageri och lanthandel i Goabddalis". Barnen har än så länge inte varit involverade i verksamheten, förutom Mikaela som har målat i affären och sytt hucklena som Kristina och Marie ska bära när de arbetar.

- Ibland när vi har slitit riktigt med att fixa till lokalerna har vi undrat var alla våra nära håller hus, säger Kristina och sedan brister hon och Marie ut i ett glatt förlåtande skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om