Sedan vattenkraftsutbyggnaden startade i Lule älvdal har lokalbefolkning och andra intressen stridit för en ökad miljöhänsyn med bland annat en återställning av miljöerna kring påverkade vattenområden. Lule älvdals serviceorgan, LÄS, är en operativ enhet där bland annat Jokkmokks och Bodens kommuner, byalag från Porjus, Porsi, Vuollerimgruppen och Vaisa sameförening ingår.
Under fredagen kom ledningsgruppen till Jokkmokk för att informera och diskutera med kommunpolitiker. Med sig hade man Stellan Hamrin som är fiskforskare och som arbetade på Miljödepartementet när miljödirektivet infördes.
– Jag är rädd att det inte kommer att genomföras. Man har skjutit och skjutit på det. Det finns förslag från riksdag och regering att man ska göra så lite som möjligt vilket strider mot andan i direktivet.
Stellan Hamrin arbetade tidigare på sötvatttenslaboratoriet och var ansvarig för vattendragen i fjällen och såg hur sjöar och vattendrag förstördes.
– Man har hela tiden väntat på att vattenkraftverken ska miljöprövas och åtgärda skadorna. Men nu ska man – som det verkar – helst inte göra något alls.
Ett specifikt mål med LÄS arbete är att åter vattenfylla torrlagda fåror.
– De skär igenom som barriärer i naturen trots att det finns relativt enkla och billiga lösningar som möjliggör att man kan släppa på vatten och samtidigt ta ut energin, säger Hamrin.
Under lördagen hölls ett öppet möte där bland annat även Christer Borg från Älvräddarna också deltog.