Som ett bibliotek fast för sport- och friluftsgrejer finns Fritidsbanken så att alla ska ha möjlighet att sporta, oavsett ekonomiska förutsättningar. Det ideella initiativet finns i kommuner lite varstans i Sverige, och drivs på lite olika sätt.
I Jokkmokk är det ett engagerat gäng på dagcentret Ripan som håller ordning på alltihop. På Ripan finns omkring 20 personer med funktionsvariationer beviljats daglig verksamhet enligt Lagen om stöd och service (LSS). Just idag är det Daniel Pavva och Juhani Eklöf som visar oss runt.
– Vi lagar och sorterar alla grejer på hyllor så det ser snyggt ut. Man kan se vad som finns på datorn. Alla får låna, säger Daniel Pavval.
Att alla får låna är också en av grundregler för Fritidsbanken. De andra två är att allt ska vara gratis, och att det endast ska vara återanvänd utrustning.
– Får vi något tittar vi på om det går låna ut eller om det måste lagas. Går det inte skruvar vi lös reservdelar, säger Juhani Eklöf.
Ansvaret att sköta om Fritidsbanken är också nytt för i år för gänget på Ripan. Tidigare sköttes det av kultur- och fritidsenhetens vaktmästare i ett utrymme vid ishallen i samhällets utkant.
– Det var faktiskt en av vaktmästarna som lyfte idén och vi nappade direkt. Så sedan i början på sommaren har vi skött det, och det är egentligen bättre eftersom vi finns inne i på byn, säger Andreas Möller, som är en i personalen på dagcentret.
Bland utrustningen finns bland annat tält och kängor, och en hel del fotbollsskor, skridskor, pjäxor och skidor i olika storlekar. Inför julledigheten har det varit just utrustning till skidåkning som gått åt när hemvändare vill ut och aktivera sig i den friska luften.
Daniel och Juhani berättar att de gärna vill ha in ännu fler grejer. Allt är av intresse, men framförallt efterlyser de utrustning i barn- och ungdomsstorlekar så att inga barn ska behöva känna sig utanför för att de saknar grejer. Standard är att grejer lånas ut i två veckor åt gången, men skulle det råka bli en liten försening är det inte hela världen, och det finns inga straffavgifter.
– Går något sönder så gör det inget, då försöker vi bara laga, säger Juhani.
De senaste tillskotten till prylbiblioteket har även gjort det lättare för personer med handikapp att sporta. I höstas beviljades Fritidsbanken 10 miljoner kronor i stöd av regeringen, och i Jokkmokk innebar det att de nu fått in en del parasportutrustning. En trehjulig cykel, en kälke och en korg för rullstolsbasket.
Andreas Möller från personalen tycker det är en win-win situation så fort kommunen hittar arbetsuppgifter som dagcentret kan göra. Det blir kostnadseffektivt för kommunen och gänget på dagcentret tycker om att göra nytta.
Ett bra exempel är att de i år börjat sköta städningen kring återvinningsstationer i Jokkmokk.
– Det har tidigare varit ganska skräpigt på backen runt om containrarna, det har inte sett särskilt trevligt ut, säger Andreas Möller.
Tre dagar i veckan är gänget ute och städar, och det är nu betydligt mindre skräp som flyger omkring. Daniel och Juhani berättar att de brukar få en hel del beröm när de är ute och jobbar.
– Det känns bra, säger Daniel.