Dags för klarspråk

Ribban måste höjas när det gäller diskussionerna om klimatfrågor. Det anser ekofilosofen Linda Ellegaard Nordström, en av deltagarna vid den stora miljökonferensen i Jokkmokk.- Jag hoppas att vi ska våga prata klarspråk, säger hon.

"Jag hoppas att folk får med sig handlingskraft hem från miljökonferensen och att de sätter press på arbetsgivare och politiker på alla nivåer. Att man på djupet börjar förstå vad de här problemen handlar om", säger ekofilosofen Linda Ellegaard Nordström.FOTO: Jessica Rosengren

"Jag hoppas att folk får med sig handlingskraft hem från miljökonferensen och att de sätter press på arbetsgivare och politiker på alla nivåer. Att man på djupet börjar förstå vad de här problemen handlar om", säger ekofilosofen Linda Ellegaard Nordström.FOTO: Jessica Rosengren

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2011-02-02 06:00

Det är femte året i rad som Jokkmokk winter conference anordnas. I år samlas drygt 230 deltagare, plus cirka 200 gästdeltagare, från 22 länder under tre dagar för att diskutera klimatfrågor och lösningar för en hållbar livsstil. Även lokal mat, ekoturism och energiproduktion baserad på förnybara energikällor är på agendan.

Linda Ellegaard Nordström arbetar vid Karlstads universitet. Hon har precis varit på en föreläsning där det blev diskussion om oljeborrning.Deltagarna var överens om att det är bra att de inblandade länderna följer lagar och säkerhetsregler när det gäller oljeborrningen. Det fick en man i publiken att reagera. Borde vi inte prata om oljeborrning på ett annat sätt, undrade han?

Han rev ner applåder med sitt inlägg.

Ickefråga
- Han har rätt. Det låter så bra att alla är överens men det är ett problem med ett sådant perspektiv. Oljeborrning borde ju inte få förekomma alls! Vi ska inte borra efter mer, det borde vara en ickefråga på den här konferensen, säger Ellegaard Nordström.

- För att tala klarspråk: samarbete är en god idé men där låg ribban på diskussionen för lågt.

Linda Ellegaard Nordström har bott i Jokkmokk mellan 2006 och 2009 och har bland annat arbetat med att uppmärksamma gammelskogen, samt lagt ner mycket ideell på miljöfrågor under tiden som ordförande i Fältbiologerna.

Nu arbetar hon med ekofilosofi. Hon beskriver det som att försöka förstå och granska de stora miljö- och framtidsfrågorna i ett större perspektiv.

- Det handlar om att ställa meningsfulla frågor. Men vi sitter inte på en massa färdiga svar, utan det handlar om att fördjupa, analysera och problematisera kring jordens framtid och människans värdighet, säger hon.

Hur menar du då?
- Går det att se människan som en del av den värld vi är i, även fortsättningsvis? Och vad krävs i så fall för det? Konkret menar jag att vi håller på att sabba planeten vi bor på, hur kan vi förstå vad det beror på och vad kan vi göra åt det?

Status med Victoria
På onsdag kväll gästar kronprinsessan Victoria miljökonferensen.

- Jag förstår intentionen med att bjuda in henne. Det ger status till de här frågorna och bidrar till att ge arrangemanget en förankring i Jokkmokk. Det blir kanske lite intressantare för de som bor här, säger Linda Ellegaard Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om