Namnet blir Jokkmokks Bryggeri och affärsidén vilar på att skapa något lokalt, spännande och unikt.
– Vi siktar på en lansering under Jokkmokks marknad, säger David Björkén, som är en av initiativtagarna tillsammans med Jonas Vannar och Annika Fredriksson bakom Arctic Craft Beer.
Verksamheten kommer att vila på en småskalig grund.
– Vi ser att intresset för unika och lokala livsmedel generellt växer stort. Marknaden för hantverksöl är pådriven av en mikrobryggeritrend som pågått sedan 90-talet och marknaden växer stadigt. Allt fler nöjer sig inte med att dricka ganska karaktärslösa öl från de stora jättarna. Man vill upptäcka smaker, nyanser och uppleva det hantverksmässigt producerade. Man vill smaka på platsens förutsättningar och hantverket, säger David Björkén.
David har sommelierexamen och lämnade Sveriges största marknadskanal för vinimportörer – Vinguiden, och flyttade till Jokkmokk i januari 2017 för att börja arbeta som kommunikatör vid Jokkmokks kommun.
– Vi har fått många goda råd och hejarop av kollegor i Jokkmokk som arbetar med andra typer av livsmedel samt stort stöd av näringslivsbolaget Strukturum för att kunna gå från idé till verklighet, säger David i ett pressmeddelande.
Jonas Vannar är renskötare, har en examen i biologi, producerar redskap för rennäringen och har lång erfarenhet av att driva företag inom livsmedelsbranschen är renägare i Sirges sameby.
– För mig finns en röd tråd som knyter samman mitt liv som renskötare där jag är van att producera, förädla och äta naturlig mat med kvalitet. Nu adderar jag drycken, säger Jonas Vannar.
Annika Fredriksson är utvecklingsstrateg och menar att individ och samhälle måste ställa om till en mer hållbar livsstil och det ligger i allas möjlighet att göra något för att bidra.
– Jag gillar den innovativa och företagsamma kulturen som genomsyrar Jokkmokk. Det känns därför helt rätt att vara med och starta verksamhet här, säger Annika Fredriksson.
En viktig pusselbit för starten av det nya bryggeriet har varit att hitta rätt lokal för verksamheten och nu har ett kontrakt tecknats för en produktionslokal i samma fastighet som Jokkmokkskorv och Sápmi ren och vilt. I januari planerar företaget att bryggprocessen ska vara i full gång.
– Det känns verkligen som vi är i gott sällskap. Företagsamheten i Jokkmokk sjuder och det startas många nya verksamheter inom upplevelsenäringarna, avslutar ägartrion.