– Främsta målgruppen är offentlig sektor – att få kommunerna och beslutsfattarna involverade i det här och ta action. Man måste mobilisera och hitta nyckelpersoner i alla led. Det gäller i både det lilla och det stora.
Det säger Amanda Mannervik som är projektledare för projektet Grude som står för "green rural economy". Grude är ett Interreg nord-projekt som drog igång i höstas och som avslutas under 2022. Geografiskt spänner det över den arktiska glesbygden i norra Sverige, Finland och Norge. I Sverige har projektet fokus på Norrbotten och Lappland, ner till Östersund ungefär.
– Ett inlandsperspektiv mer än ett kustperspektiv, säger den svenska projektledaren Amanda Mannervik, Strukturum i Jokkmokk.
Cirkulär ekonomi handlar kort om att material återanvänds, återvinns eller används som energi istället för att kasseras. Grude-projektets syfte är att informera om de möjligheter det ger.
Men att projektet skulle handla om just cirkulär ekonomi var inte självklart.
– Temat har växt fram ur ett behov och en trend kan man säga.
Målet är att sprida kunskap och att inspirera beslutsfattare och många har redan visat stort intresse, berättar Amanda Mannervik. Men, samtidigt flaggar många för att man inte har personella resurser.
– Många vill men kan inte. De är hårt pressade under coronakrisen och av nedskärningar. Så, det gäller att hitta personer som är engagerade, early adopters, som inte ser det här som en belastning utan som något som kan tillföra mervärde.
Om det är just detta som är kärnan i projektet.
– Ekonomisk vinning är ju ett språk som alla förstår. Man kan få med sig nya sektorer genom att prata det språket istället för det som traditionellt använts inom miljörörelsen exempelvis, säger Amanda Mannervik.
Och det finns sedan tidigare många företag som är cirkulära, ofta utan att själva har reflekterat över det.
– Visste de skulle de kunna använda det i sin marknadsföring. Som exempel är de flesta reparationer och hyrtjänster cirkulära.
– Men, det ligger ofta på konsumenten att hitta dem. Så det behöver synliggöras både för konsumenten och inköpare i större organisationer och i offentlig sektor. Det är ett av projektets syfte.
Projektet Grude handlar om att informera och att utbilda om att cirkulära tjänster och produkter kan innebära marknadsfördelar.
– Marknadsför det här, det här är framtiden är budskapet till företagen.