Boman: "Det är en fråga om vilja"

Jokkmokkspolitikern Roland Boman skräder inte orden när det gäller stormen kring de hotade Vattenfallsjobben i Jokkmokk – och han stödjer debattören Lotta Grönings uppmaning om att Norrland ska kräva självständighet.

VÄLKÄNT. Akkats är ett av Jokkmokks mer fotograferade kraftverk. Inför ombyggnationen föreslog Roland Boman att kommunen skulle bli delägare i det nya verket.

VÄLKÄNT. Akkats är ett av Jokkmokks mer fotograferade kraftverk. Inför ombyggnationen föreslog Roland Boman att kommunen skulle bli delägare i det nya verket.

Foto: Pär Bäckström

JOKKMOKK2016-08-09 19:02

Inför ombyggnationen Akkats kraftverk krävde Roland Boman, då ordförande för Socialdemokraterna i Jokkmokk, att kommunen skulle få bli delägare i nya Akkats. I motionen tyckte han också att den torrlagda älvfåran nedströms skulle restaureras och fyllas med vatten igen. Nu, nio år senare, sitter han vid älvfåran som fortfarande är torrlagd. Det tog fem år innan han fick svar på motionen. I drygt 30 års tid har han kämpat för att Vattenfall, som han ser det, ska ta sitt ansvar för bygden och miljön. Även i frågan om de 40 jobben på Vattenfall accounting är han starkt engagerad. Man kan säga att det var han som först belyste vad som håller på att hända. Den 15 juli i år skrev han på sitt partis Facebooksida, Framtid i Jokkmokks kommun, ett inlägg om nedläggningshotet.

– Vattenfall som företag hade knappast existerat om det inte varit för vattenkraften i Jokkmokks kommun. I övrigt är man kolkraft, Nuon och kärnkraft. Det här är en stor fortsättning på det som pågått sedan början av 90-talet, med massavskedningar i flera omgångar. Det är en markering där Vattenfalls ledning inte förstår att Jokkmokk är det enda som är kvar när de bygger ett varumärke. Ett varumärke de är på väg att rasera i och med att de överger kommunen.

LÄS MER: "Hoppas fler politiker engagerar sig"

Så här säger han om näringsminister Mikael Dambergs (S) tystnad:

– Det är en fråga om vilja. Om han säger att det är upp till bolaget innebär det att ägarstyrningen är i fritt fall. Min känsla jag har i dag är att Damberg kommer att fortsätta att hävda att det här är upp till Vattenfalls ledning, säger Boman som är tveksam till att jobben går att rädda.

Han tycker att Strukturum, som jobbar med näringslivsutveckling i kommunen, ska undersöka möjligheten att byta ut Vattenfall (som är en av delägarna) mot någon annan aktör.

– Jag tycker att det är dags att byta ut de mot ett företag som vill driva utveckling.

LÄS MER: Jokkmokk tappar 40 arbetstillfällen

På måndagen gick debattören Lotta Gröning ut i Expressen och tyckte att de hotade Vattenfallsjobben var droppen som fick bägaren att rinna över. Hon uppmanar Norrland att kräva självständighet.

– Det är ungefär det vi hade upp och diskuterade på senaste fullmäktige. Vi hade som förslag att inlandet eller Jokkmokk ska bilda en egen region. Någon sorts självstyre hade varit intressant, just för att föra debatten framåt. I vår motion pekade vi även på möjligheterna till att Jokkmokk skulle lämna kungariket Sverige och sköta sig själv i större mån.

Redan i februari i år, mitt under de pågående festligheterna på vintermarknaden i Jokkmokk, träffade kommunalrådet Robert Bernhardsson (S), samt landstingsråd och riksdagsledamöter Vattenfalls ledning med verkställande direktören Magnus Hall i spetsen. Mötet handlade om Vattenfalls planer på att outsourca verksamheten.

Efter valet 2014 valde Socialdemokraterna i Jokkmokk att avbryta samarbetet med Framtid i Jokkmokks kommun, och istället ta in Vänsterpartiet. Men i frågan om Vattenfallsjobben gör Bernhardsson och Boman gemensam sak. Boman säger att han inte är bitter.

63 år gammal fortsätter han kampen han påbörjade för längesedan.

– 1993 var jag så fräck och sade att när jag blir folkpensionär ska det rinna vatten i älvfåran i Letsi igen. Nu börjar det dra ihop sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om