Björling gillar Norrbotten

Handelsministern Ewa Björling (M) gillar Norrbotten och ser stor potential i att exportera produkter härifrån. Hon gjorde flera företagsbesök under vintermarknaden.– Jag upplever att man är lite modigare här uppe. Det finns väldigt mycket framtidstro, det är kul, säger hon.

Handelsministern Ewa Björling.

Handelsministern Ewa Björling.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK2014-02-07 19:25

Handelsministern tittade bland annat in hos syskonen och entreprenörerna Johan Wiklund och Anna-Lena Wiklund Rippert på c/o Gerd. Syftet var att bland annat dryfta exportförutsättningarna och berätta om regeringens Norrlandssatsning, där de anställt fler rådgivare vid Business Sweden – som kan hjälpa företag i Norrland att komma ut i världen med sina produkter.

– De personerna kan få koll på er, och andra företag i regionen, säger hon.

Mot Japan

C/o Gerds produkter går bra i Japan och de vill satsa ännu mer på den marknaden. Handelsminister gav tips om hur de kan få kontakt med svenska ambassaden i Tokyo, som har som uppgift att främja svensk handel.

– Det är jättefina lokaler där, ni kanske kan dra ihop någonting tillsammans med andra företag från regionen och Business Sweden. Många små företag som söker information hos Business Sweden har inte kommit lika långt som ni och är inte lika framåt som er. Ni är långt förbi många, ni har redan kontakter i Japan och har en idé. Jag tror det kommer bli intressant, säger Ewa Björling.

– Det är klockrent, säger Johan Wiklund.

Utmaningar

Entreprenörerna berättade också om några av de utmaningar som små företagare ute på landsbygden kan ställas inför. Bland annat när de försökte att söka transportstöd via Tillväxtverket – men gick bet.

– Vi skickade in en ansökan och hoppades på att få 60 000 kronor. Då kom det en person hit som kom fram till att det är livsmedel vi producerar, säger Johan Wiklund.

– Jag visade hela produktionen och pratade i tre timmar. Men på grund av att vi använde vegetabiliska oljor istället för mineralolja så kom de fram till att det räknas som mat. Vi fick spö för att vi är ekologiska, säger Anna-Lena Wiklund Rippert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om