Betygen är satta och de efterföljande veckorna brukar var fyllda av skratt, tårar och avsked efter många år av skolgång tillsammans. Balkvällen brukar vara ett evenemang av just det.
Utgångsstudenterna i Jokkmokk hade förhoppningen om att de skulle kunna ha en vanlig bal med röda mattan i parken och en stor folkfest, men drömmarna har grusats.
– För länge sedan hade vi stora planer för balen och hur den skulle bli, men tyvärr känns det som pandemin har dragit ut på tiden och vi har fått tänka om. Vi hoppades att vaccineringen skulle kommit mycket längre och att det skulle lättas på restriktioner, säger Agnes Enbom, från studenternas kommitté.
Hur känns det?
– Det är tråkigt, men det är som det är. Vi får bara försöka göra det bästa av situationen. Balen i Jokkmokk brukar vara dagen innan skolavslutningen och även om det börjar dra ihop sig har vi inte bestämt vad vi kommer göra.
Smittspridningen i Norrbotten är bland den värsta i hela landet, och rent av hela Europa. Folkhälsomyndighetens nationella restriktioner gällande allmänna sammankomster och offentliga tillställningar skiljer sig beroende på omständigheterna.
Utomhus får 100 personer delta om det inte finns sittplatser, och inomhus får 50 personer sitta till bords så länge tillräckliga avstånd hålls mellan gästerna.
I Jokkmokk är det totalt 37 studenter som går ut och därför finns ändå en del möjligheter, menar Agnes Enbom.
– Vi kommer åtminstone ha en finmiddag en kväll där vi äter tillsammans på Krog lokal. Det är väldigt noga med att vi bara får sitta fyra vid varje bord och att vi inte rör oss mellan borden. Vi diskuterar även om det går att ha en liten bal på något sätt, säger hon.
Trots de nationella reglerna så har Region Norrbotten gått ut med skärpta råd för just Norrbotten. Här uppmanas människor att just nu bara träffa personer i sitt egna hushåll, och på jobbet eller skolan ska man träffa så få som möjligt.
Hur tänker ni kring det?
– Gymnasiet här i Jokkmokk kommer ha skolavslutning i kyrkan där enbart studenterna är närvarande sedan får två anhöriga vänta utanför på kyrkbacken för mottagning. För den är skolan ansvarig, medan balen är elevernas ansvar. Vi tänker att vi borde kunna ha något liknande upplägg som skolavslutningen fast för en bal, säger Agnes Enbom.
Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har i grunden inget emot ett sådant upplägg, så länge det genomförs på rätt sätt.
– Just nu är rådet att man helst ska umgås inom familjen men ser man till en skolklass som träffats kontinuerligt så kan man nästan se det som en familj. Det farliga är när det börjar då det börjar blandas in för mycket föräldrar eller andra personer utifrån runt den här klassen, då kommer det in nya individer i bubblan, säger Anders Nystedt.
– Men fortfarande är det i samma mening viktigt att man fortsätter hålla distansen.
Även om skolavslutningar, baler och studentfirande inte kan bli som vanligt i år, så förstår smittskyddsläkaren att det är viktigt att uppmärksamma och få njuta av examen. Men återigen att det görs med rim och reson.
– Att med klassen äta en middag på restaurang tillsammans är nog ingen dum idé i år där finns personal som vet hur det får gå till och ser till att det sköts på ett bra sätt. Personalen kan även få stöd i det av kommunerna och se hur det kan genomföras, säger Anders Nystedt,