Förutom att han måste lösa en rad praktiska frågor vill Robert Bernhardsson, som han beskriver det, "börja närma sig Jokkmokk och dess medborgare".
– Jag kommer vara närvarande i Jokkmokk i samband med valrörelsen. Jag och Stefan (Andersson, reds. anm.) kommer att ha tät kontakt. Sedan får vi se vad medborgarna säger i samband med valet, säger han.
Aktiv sosse på 90-talet
1994 blev han ordförande i barn- och utbildningsförvaltningen i Jokkmokk och bosatt i Vuollerim, där han vuxit upp. Han var ordförande ända fram tills han flyttade till Luleå 1999 i samband med att han fick en tjänst som arbetsförmedlare, sedan dess har han gjort karriär inom myndigheten.
När han bodde i Jokkmokks kommun hade han en fast anställning på husvagnsfabriken Fjällvagnen i Vuollerim, där han arbetade med montering och sedan blev produktionsansvarig.
– Före och efter det hade jag tillfälliga jobb inom skogen och vattenkraften, och jobbade en del med kunskapslyftet.
Hur har du följt det som händer i Jokkmokk?
– Rent politiskt följer jag det som skrivs i media, till och från har jag haft samtal med politiker i Jokkmokk. Men när det gäller inlandskommunernas utmaningar, som befolkningsutveckling och arbetskraftsförsörjning, så följer jag de frågorna i mitt nuvarande arbete väldigt nära.
Vad säger du om Kallakfrågan?
– För mig är det intressant att få lära mer mig i den frågan, som har varit så central under en period. Men det är också viktigt att hitta tillväxtområden, oaktat om det rör Kallak eller den lokala restaurangen inne i samhället. Det är viktigt att en liten kommun hittar tillväxt, det är det som gör att ett samhälle kan leva vidare, säger han.
Brinner för tillväxt
– Jag tror man måste jobba väldigt brett och försöka hitta utvecklingspotential i de möjliga områden som finns, för mig är det viktigt att försöka lära känna Jokkmokk igen, så att jag får en bra bild.
Hur mycket har Jokkmokk förändrats sedan du flyttade?
– På 90-talet påverkades Jokkmokk mycket av 90-talskrisen, det var besparingsfrågor som präglade barn- och utbildningsförvaltningen rätt mycket då. Den perioden klarade man rätt bra, men det som är tufft är befolkningsutvecklingen. Det gäller att vara en attraktiv inlandskommun för dem som kan känna intresse av att komma och besöka eller bo i Jokkmokk, säger Robert Bernhardsson.
Du har bott i Luleå i några år,vi sitter på nyinvigda Vetenskapens hus och gör den här intervjun. Hur tror du omställningen blir för dig personligen att lämna pulsen för en glesbefolkad inlandskommun?
– Jag är född på BB i Jokkmokk och uppvuxen i Vuollerim, jag trånar inte efter puls om man säger så. Däremot trivs jag i den här utvecklingstrenden som Luleå är inne i som ort, och jag tror att samarbetet mellan Luleå kommun och övriga inlandskommuner är jätteviktigt. Det känns som en styrka att jag har en kunskap kring det.