Det brittiska gruvbolaget Beowulf mining som vill starta gruva i Kallak, Jokkmokks kommun, har sedan 2013 väntat på svar för sin bearbetningskoncession Och sedan 2017 har det legat på regeringens bord.
Efter år av stiltje har processen kritiserats för att ha varit för långsam, men nu tror bolaget att bollen ska börja rulla igen.
– Ja, men man har blivit lite luttrad så vi tar inte ut något i förskott. Vi har iallafall noterat att den nya näringsministern är väldigt positiv till gruvor och signalerar att gruvprocesser ska gå snabbare, säger Sven-Otto Littorin, som är Beowulf minings styrelseordförande.
I slutet av november tillträdde Karl-Petter Thorwaldsson (S) som ny näringsminister när Socialdemokraterna bildade regering utan Miljöpartiet. Vid sin första pressträff sade näringsministern att S älskar gruvor och att han hoppas kunna ge tillstånd till flera nya gruvor i Sverige.
Uttalandet fick Beowulf minings aktie att rusa och på en dryg vecka hade värdet fördubblats.
– Jag kan inte säga mycket mer än att vi har haft tålmodiga aktieägare som nu belönas. 70 procent är svenska små ägare och många är från Norrbotten, säger Littorin.
När tror du att det kommer ett besked? Blir det innan valet?
– Det verkar så, men om det dröjer tre veckor, tre månader eller ännu längre går inte säga. Vi har iallafall skickat en skrivelse till näringsdepartementet och näringsministern om att få till ett möte. Ännu har vi inte fått något svar och det har vi all respekt för, han är ju ny på jobbet.
Är du överraskad över hur snabbt regeringens tonläge runt gruvor förändrades efter att Miljöpartiet lämnat?
– Det är alltid lättare med enpartiregeringen än med en koalition. Man såg den positiva inställningen redan på S partikongress, och vid Magdalena Andersson (S) installationstal hade hon en passus som var gruvpositiv.
– Men det handlar inte bara om S utan själva synen på gruvor har förändrats på sistone. Det är en stor förändring och flera partier pratar fint om gruvor eftersom vi måste ha metaller till vår gröna omställning. Hybrit, H2 green steel – man måste ha järn för att göra stål. Samtidigt ställer det högre krav på oss minimera miljöproblemet, där har vi en fördel som litet gruvbolag som inte sitter fast i gammal teknologi.