– Det viktigaste för oss är vad Unesco inte skriver. De uppmanar inte regeringen att avslå vår koncession. Uppfyller man villkoren för koncession, som vi gör, så ska det naturligtvis beviljas brytningstillstånd. Det är en lagstyrd verksamhet i grunden, inte en politisk, säger Sven-Otto Littorin som fortsatt menar att det nu krävs politisk beslutsamhet för att slutligen avgöra frågan.
– Nu ligger alla papper på bordet. Regeringen måste ta beslutet. Jag vet inte längre vilken ytterligare information som går att tillgodose. Det är helt orimligt att vi ska ta den, förhalande, svängen en gång till, säger Littorin och åsyftar en passus i Unescos skrivelse där ytterligare information ska till för att göra en ännu precisare bedömning.
– Om man menar allvar med klimatomställningen och med den klimatneutral brytning så är beslutet klart för oss. Vi behöver ren malm och inte tvingas till import av "fulmalm". Hybritsatsningen har ett stort behov, exempelvis. Vi har en kraftfull lagstiftning och kontroll i Sverige när det gäller miljöfrågor kring gruvetablering och drift. Det handlar även om Jokkmokks överlevnad. Vi ser malm för cirka 30 år i vår senaste geologiska undersökning.
Hur ser du på störningen för rennäringen?
– Jag har inte sett ett enda exempel i Sverige där inte rennäringen kan samverka i ett gruvområde. Det finns självklart utmaningar men det vore horribelt av regeringen att säga nej av det skälet.