Kalk är en råvara som det senaste året blivit mycket omskrivet i nationell media eftersom Cementas brytning på Slite i Gotland svävar i ovisshet, och där bryts två tredjedelar av all kalk i Sverige. Eftersom kalk används vid tillverkningen av cement pratas det om en cementkris i Sverige.
Skriverierna gjorde att BDX Företagen AB tagit sats för att försöka få bryta kalk i Norvijaur, Europas största kalkfyndighet som legat orörd sedan 80-talet.
En fyndighet som av Sveriges geologiska undersökning (SGU) pekats ut som ett riksintresse.
– Ponera att Slite läggs ner så blir det en hetare marknad på kalk. Sverige skulle behöva importera kalk och det blir väldigt långt att göra det med den ryska exportmarknaden stängd, då återstår kalk från Kina, säger Fredrik Palmquist, kommunikationschef på BDX.
BDX har ansökt om markupplåtelse att få ta ut 200 000 ton kalk per år, de kommande 20 åren. Något som enligt bolaget skulle ge 15-20 arbetstillfällen vid full produktion.
Enligt samebyarna Jåhkågasska och Tuorpon som har renbetesmarker i området skulle sådan gruvdrift få förödande konsekvenser för renskötseln.
100 meter öster om kalkbrottet ligger Tuorpons åretruntmarker och cirka 300 meter norrut går Jåhkågasskas flyttled.
– Norvijaur flyger lite under radarn men det är egentligen en lika stor grej som Kallak. Det är inte bara själva dagbrottet som utgör en risk, utan transporterna därifrån går rätt igenom betesområden hela vägen ner till Jokkmokk, säger Jon-Mikko Länta, ordförande i Jåhkågasska sameby.
– Det är ingen bra känsla jag har angående det här, fortsätter han.
Precis som Kallak-gruvan länge gjorde så ligger beslutet om Norvijaur just nu på regeringens bord. Länsstyrelsen och SGU har sagt nej med hänvisning till renskötseln.
Statens fastighetsverk har sagt ja.
Med oeniga myndigheter faller ärendet över till regeringen för beslut. På deras bord låg det redan 2015 till 2020 innan det skickades tillbaka till SGU för vidare utredning och en ny remissrunda. Med det avslutat är det tillbaks på regeringens bord utan att något beslut har tagits.
Nu har det varit val och en ny regering äger beslutsrätten.
– Vi har ingen aning om när deras beslut kommer, de har nog mycket viktigare frågor för sig rörande regeringsbildning. Men vi har absolut förhoppningar på ett positivt beslut, säger Fredrik Palmquist, BDX.
BDX motiverar sin ansökan med att ett kalkbrott i Norvijaur skulle öka Sveriges självförsörjning och lindra en eventuell cementkris om Slite tvingas lägga ner. Men om kalken i Norvijaur ens går att använda till cementproduktion är en osäkerhet.
SGU har konstaterat att kalken inte är av samma typ som vanligtvis används vid produktion i Sverige. Här används sedimentär kalksten till cement likt den som finns på Slite i Gotland.
Men BDX påpekar att man i många andra länder producerar cement på sådan kalk.
– Om det går att använda där, varför går det inte här? Exakt vad kalken är bäst anpassad för tar man reda på i senare steg i tillståndsprocessen. Oavsett så finns det många användningsområden för kalk och vår tanke angående förädling bara att förädla kalken efter kundens specifikationer, säger Fredrik Palmquist.