Bakslagen för egenföretagaren: "Jag är ledsen och arg"

En inställd marknad och två inställda Nordenskiöldslopp. Det betyder kris och förtvivlan för egenföretagaren Caisa Isaksson. "Jag är både ledsen och arg", säger hon.

Caisa Isaksson driver Åsgård i Jokkmokk och är frustrerad över det bantade Nordenskiöldsloppet som slår hårt mot besöksnäringen.

Caisa Isaksson driver Åsgård i Jokkmokk och är frustrerad över det bantade Nordenskiöldsloppet som slår hårt mot besöksnäringen.

Foto: Tommy Borg

Jokkmokk2021-03-20 09:51

Caisa Isaksson publicerade häromdagen ett långt inlägg på sociala medier där hon vill vända på perspektiven angående, i första hand, beslutet att banta årets Nordenskiöldslopp till enbart elitdeltagare, cirka 100 åkare.

– Jag förstår att människor kan känna oro men samtidigt hade vi alla arbetat i månader med att göra ett mottagande av deltagare så absolut säkert som det bara går. För besöksnäringen blir det ett jätteavbräck, i dessa tider. Vi har drabbats av en pandemi, vi har ställt in en marknad och ett Nordenskiöldslopp i fjol. Nu kom det här vilket ger så svåra effekter. Min verksamhet bygger buffert för de lågintensiva månaderna på just dessa helger. Jag tror inte att alla förstår hur hårt det här slår, det finns inga stöd som jag och andra i en liknande situation, kan söka för det här. 

Caisa Isaksson driver Åsgård, ett vandrarhem med boende, service och mat, i centrala Jokkmokk. En anrik gård med STF-status. Ett företag som bygger verksamhet på en nära relation med besökarna och på en stor egen arbetsinsats. 

– Det är ett fantastiskt jobb på alla sätt men just nu känns det bara ledsamt. Det är en förtvivlan att känna att det inte gick att lita på att vi skulle kunna hantera en situation med testade skidåkare där alla, mer eller mindre, befunnit sig i egen karantän under lång, lång tid. För att faktiskt kunna träna så mycket som det på alla sätt krävs för att klara av 22 mils skidåkning. 

Caisa Isaksson fortsätter:

– Jag skulle gärna vilja nyansera bilden lite gällande den hätska debatt som förts på sociala medier för att ställa in loppet. Människor glömmer att ett inställt lopp också får konsekvenser. Vi hade hopp om i alla fall e-n helg med bra intäkter.

Hon känner sig övergiven och känner inte alltid att det dras åt samma håll. Större samverkan är ett måste.

– Det är ok att enskilda människor som är rädda om sin egen hälsa tappar lite perspektiv, det kan jag förstå. Men vi i besöksnäringen skulle behöva känna att alla krokar arm för branschens och samhällets bästa. Vi skulle önska att alla, politiker, Strukturum, företag och enskilda medborgare hjälptes åt. Då har vi goda chanser att klara oss ur den här krisen. Själv får jag också kanalisera min frustration och irritation framåt för att samla energi för att fortsätta mitt jobb här. Vi ser ju alla framåt mot ljusare tider. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!