Gruvfrågan väcker känslor – Maxida Märak i tårar

Det blev en känsloladdad presskonferens dagen innan förhandlingen i domstol. Maxida Märak föll i gråt samtidigt som advokat Lisa Länta var samlat hoppfull. "Samer kan aldrig vinna en politisk strid men nu handlar det om juridik", konstaterade hon.

Maxida Märak och Rickard Länta, under den känsloladdae pressträffen inför Högsta Förvaltningsdomstolens förhandling.

Maxida Märak och Rickard Länta, under den känsloladdae pressträffen inför Högsta Förvaltningsdomstolens förhandling.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Jokkmokk2023-09-18 19:41

Det var en helt annan scen som artisten Maxida Mårak stod på under måndagseftermiddagen. Tidigare på förmiddagen satt hon i TV4 i ett samtal om en eventuell gruva i Kallak, Gállok, vars framtid till en mycket väsentlig del kan avgöras av Högsta Förvaltningsdomstolen under tisdagens och onsdagens förhandlingar. Nu en samlingslokal i Stockholm. Fylld till sista plats. Intresset för Kallakfrågan är massivt. Motståndet likaså.

Nu talade Maxida Märak om kampen, om känslorna, om den ovissa framtiden, om åren som förflutit – och om barnen. Generationer som kommer.

– Det är fruktansvärt att jag, eller någon annan, inte kan svara på barnens frågor. När de frågar om de kan fortsätta det liv som vi lever nu. Det är... (rösten stockade sig och tårarna föll). 

– Vi vill egentligen ingenting annat än att vara fria. De lovar att återställa, återställa en fjällvärld, hur går det till? De vill ge oss pengar, men vem tror att vi vill byta våra liv, vår kultur, mot pengar? Det sägs att de som är för en gruva inte vågar prata om det för de är rädda. Det är så fel, det är vi som är rädda. Vart ska vi ta vägen? Vilka ska flytta på sig? Vi kommer att utplånas.

Jåhkågasska tjielldes juridiska ombud Lisa Länta förklarade gången i den juridiska processen och varför hon tror på en gynnsam utgång när de fem lagråden ska fatta sitt beslut. 

– Beslutet är lagstridigt. Det strider, bland annat, mot urfolksrätten. Regeringen har bedömt att intresset för mineralnäringen ska gå före riksintresset för rennäringen. Enligt grundlagen, och flertalet internationella konventioner som Sverige ratificerat, ska samerna tillförsäkras rätt att utöva sin kultur, renskötseln. Härmed har renskötseln rättighetsskydd, nationellt och internationellt, vilket regeringen överträtt, konstaterade Lisa Länta.   

Närheten till världsarvet Laponia är en annan viktig del i ärendet. Här har FN:s rådgivande organ UNESCO uttalat stor oro och kommer att göra en mycket sällsynt resa till norra Sverige inom kort för en "syn" i området. 

– Länsstyrelsen valde att säga nej två gånger och anser att de båda riksintressena inte går att förena och att en gruva påtagligt kan försvåra rennäringens arbete. Då ska rennäringen ha företräde.

Renskötaren Rickard Länta var tydlig.

– Varför ska de ta våra liv för en gruva som inte behövs?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!