"Annie Lööf borde ha varit här"

Jimmie Åkesson lämnade vintermarknaden tidigare än planerat – trycket från allmänheten och media blev för stort.Men de andra partiernas ledare lyste med sin frånvaro.– De som i första hand borde ha varit där är regeringens företrädare, säger Karin Åström, socialdemokratisk riksdagsledamot från Norrbotten.

Trycket från allmänheten blev för stort för Jimmie Åkesson - som lämnade Jokkmokk tidigare än planerat.

Trycket från allmänheten blev för stort för Jimmie Åkesson - som lämnade Jokkmokk tidigare än planerat.

Foto: Lars-Göran Norlin

JOKKMOKK2014-02-10 06:00

Karin Åström var en av få riksdagsledamöter som var på plats i de lokala partiernas gemensamma tält som var mittemot Sverigedemokraternas.

SD gjorde, innan sitt besök i Jokkmokk, ett utspel om att de vill släppa renskötseln fri för alla. Det blev mycket fokus på det under marknaden. Tidigare i veckan fanns miljöpartiets partiledare Gustav Fridolin i Jokkmokk och visade sitt stöd till det samiska folket.

Borde Stefan Löfven varit på plats?

– Det är möjligt att han borde ha varit där. Men inte med anledning av att SD var där, de ska inte få styra våran agenda, säger Karin Åström.

Vad anser ni om SD:s utspel?

– Det är oerhört populistiskt och egentligen ohållbart. De förenklar den komplexa situation som råder uppe i Jokkmokk.

Hur ska man lösa situationen i Jokkmokk, anser du?

– Jag tror för det första att näringsministern Annie Lööf måste kliva in och ta ett större ansvar. De måste se till att mycket mer aktivit kommunicera och föra en bra dialog med Jokkmokks alla människor. Annie Lööf borde redan ha varit här.

Stefan Andersson, (S) kommunalråd i Jokkmokk, anser också att fler beslutsfattare skulle ha kunnat dyka upp på vintermarknaden, men att det kanske inte är rätt forum att debattera mot andra partier.

Ni ropade efter Annie Lööf men fick Jimmie Åkesson. Borde fler som har ansvar för att lösa situationen dyka upp?

– Det tycker jag absolut, och framförallt till medborgardialogerna. Marknaden är inte Almedalen. Sedan tycker jag att varje parti ska sköta sin dagordning, inte låta sig styras av SD. Det är inte rimligt, säger Stefan Andersson.

Stefan Mikaelsson, ordförande i sametinget, tycker också att det borde varit större intresse från regerings- och riksdagshåll för att dyka upp på marknaden.

– Annie Lööf borde ha kommit. Förra året bjöd vi in henne tre gånger till sametingets plenum men hon hade inte tid.

Vad tänker du om SD:s närvaro på vintermarknaden?

– De har nästan ingenting att göra med dagens lagar därför är jag inte speciellt orolig. Ta 1919-års renbeteskonvention mellan Norge och Sverige, som innebar tvångsförflyttning. Vem bär ansvaret för det? Inte SD. Jag blir upprörd när jag ser hur den samiska kulturen blir bemött av det svenska samhället och jag håller riksdagen ansvarig för det. Men jag förstår att Sverigedemokraterna väcker känslor, visst kan man bli provocerad av dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om