Två hela skelett och 21 kranier grävdes upp ur sina gravar 1915 vid Ruonala ödekyrkogård som ligger norr om Karesuando, nära gränsen mot Finland. Människorna tros ha levat någon gång mellan årtalen 1050 och 1523.
I dag ligger de tolv återstående så kallade Ruonala-kranierna i en låda i källaren hos fjäll- och samemuseum Ájtte i Jokkmokk.
Här har de förvarats de senaste åren på order av Statens historiska museer, men Ájtte efterlyser nya direktiv.
– Vi försöker väcka frågan så att vi vet vad man tänker i framtiden. Det är inte vi som "äger" kranierna och har egentligen ingen rätt att uttala oss. Det är till syvende och sist regeringen som bestämmer, säger Elisabeth Pirak Kuoljok, museichef på Ájtte.
Sametinget har länge tryckt på om att Ruonala-kranierna ska återbegravas. En skrivelse från 2009 var det som fick kranierna att flyttas från forskningsinstitutionerna i Uppsala till Ájtte. Sedan dess har inget nytt hänt.
Nyligen anordnade samiska opinionsgruppen Amnesty Sápmi ett panelsamtal gällande samiska kvarlevor och heliga föremål där riksdagsledamöter från samtliga partier medverkade.
– När vi begraver en familjemedlem förväntar vi oss inte att prästen, tillsammans med andra representanter från samhället, ska gräva upp graven för att ta med hela kroppen eller delar av den till en institution. Det var inget som någon väntade sig 1840. Eller 1940. Och det är heller inget vi väntar oss i dag. Brott mot griftefriden är just det, ett brott, säger Eva Forsgren.
I panelen rådde det samsyn mellan alla partier om att kvarlevor inte ska behållas på statliga museer. Det var även enighet om att det behövs statlig nationell finansiering för återförandet av dessa, så att inte sameföreningar ska belastas ekonomiskt för det.
– Vi är väldigt nöjd med svaren vi fick av riksdagsledamöterna, och det lovades att pengar för detta skulle avsättas i kommande budgetarbete. Det behövs inte jättemycket pengar, en återbegravning i Lycksele 2019 kostade totalt 30 000 kronor. Om de håller vad de lovar vet jag inte, men vi kommer hålla ögonen på dem, säger Eva Forsgren.
– Jag känner väl till Ruonala-kranierna i Jokkmokk. Det har forskats så länge på genom åren, det borde inte finnas något mer att dra ur dem. Låt dem återbegravas, säger hon.