Tony Karlsson, mjukvarudesigner från Södertälje, har sovit två nätter i Kallak.
– Jag hade inte med mig så mycket utrustning, men det var behagligt, säger han.
Nyår vid elden
Han har följt händelserna i Kallak via sociala medier, tidningar och tv. Han har deltagit i protester mot gruvor tidigare men det var första gången han var i Kallak.
– Vi anser att gruvan där är en stor fara för alla människor som bor däromkring, säger han.
Hur kommer det sig att du valde att åka till Kallak mitt i vintern?
– Det var lite en slump. Jag var på väg till Kiruna för att åka längdskidor. Det sammanföll med att de skulle fira nyår i Kallak och då tyckte jag att det passade att åka dit. För mig känns Kallak som helig mark. Det var stort att få komma dit och se platsen med egna ögon, som man tidigare bara sett på foton och i videoklipp. Det var lite speciellt, säger Tony Karlsson.
Hur firade ni nyåret?
– Det var blötsnö, men vi tände en lägereld, grillade korv, och drack pommac. Vi var kring lägerelden och hade det glatt.
Fler på väg upp
Elizabeth Johansson, ordförande i Urbergsgruppen i Jokkmokk som bor strax innan Randijaur, berättar att aktivister firat både jul och nyår i Kallak.
– Folk har kommit och gått under helgerna, säger hon.
Vad händer framöver?
– Exakt vad som kommer att hända är svårt för mig att säga, det är fler personer på väg upp. Vi kommer inte att sätta igång med några protester, däremot kommer vi finnas på platsen och visa att vi inte har gett upp bara för att det har blivit kallt. Vi har Kallak som våran kulturplats, därför kändes det naturligt att fira jul och nyår där. Det blev en kulturplats för oss i somras, med all sång, musik och konst som var där. Nu gör vi snökonst istället, säger hon.