En helikopter som polisen hyrt från ett privat företag lyfte tidigt på torsdagsmorgonen för att söka efter den försvunna 11-åringen, säger Olle Kvarneros. Polisens egen helikopter lyfter enligt planerna vid sjutiden och den är utrustade med värmesökande kamera.
– Det ljusnar nu och vädret har blivit mycket bättre.
Att polishelikoptern inte har fått ge sig ut tidigare berodde på viloreglerna för flygförare och att polisen inte hade tillgång till avlösare för den pilot som flög under onsdagskvällen.
Enligt Kvarneros underlättas sökandet av att pojken försvunnit i ett begränsat område med två jokkar, småälvar, som han inte kunnat ta sig över.
Med skolklassen
Femteklassen hade på onsdagen åkt buss från Jokkmokk till Kvikkjokk för att gå en fjälltur på några kilometer. När gruppen skulle återsamlas upptäcktes att pojken fattades. Klockan 17.33 larmades polisen som då började organisera räddningsinsatsen. Polis med hundpatruller, civila fjällräddare, hemvärn och frivilliga sökte efter pojken redan på onsdag kväll.
Vädret var dåligt och temperaturen kröp under natten nedåt noll. Två helikoptrar har cirkulerat i området varav en med värmekamera. Problemet är att polisens helikopter bara kunde vara i luften till och med klockan 23. Sedan gick pilotens flygtid ut och man hittade inte någon ersättare. Även om man hittat ersättare är det inte säkert att man kunnat flyga på grund av vädret.
- Det är jättesvår terräng där uppe. Men vi ger ju inte upp hoppet, säger Mikael Norén, vakthavande polisbefäl i Norrbotten.
Hemvärn och militär
Från Jokkmokk kom fyra frivilliga med sökhundar till platsen tillsammans med tio man ur räddningstjänsten. Från Gällivare tillkallades åtta man från hemvärnet tillsammans med två millitära terrängmotorcykelförare.
I19 har skickat sin beredskapstrupp på tio man och en officer. Imorgon vid gryningen kommer fem hundekipage från F21 i Luleå att understödja räddningen.
Sammanlagt 60 personer och tio hundar är engagerade i sökandet. Vid midnatt gick räddningsarbetet in i en ny fas.
- Vi använder oss av sannolikhetsuträkningar och försöker beta av område efter område, säger Johan Barkman, eftersökningsledare.