Sista lasset malm försenat

I dag beräknades sista lasset Kallakmalm lämna industriområdet i Jokkmokk. Men det blir försenat.

Från 3 september till 21 oktober lagrades Kallakmalmen på LBC i Jokkmokk. I dag kördes sista lasset till Finland.

Från 3 september till 21 oktober lagrades Kallakmalmen på LBC i Jokkmokk. I dag kördes sista lasset till Finland.

Foto: Jokkmokks kommun

JOKKMOKK. Uppdaterad2013-11-04 11:34

Malmen har förvarats utomhus på Jokkmokks lastbilscentrals tomt på industriområdet utanför Jokkmokk sedan 3 september, då det togs upp ur marken i Randijaure. Anledningen till att det inte fraktades direkt till GTK i finska Outokumpu, där malmen ska malas ned och analyseras, var att GTK inte hade plats att ta emot det just då.

Trångt

– Det hade blivit trångt på deras lageryta, säger Fred Boman, vd för Jokkmokk iron mines.

Den 21 oktober började lastbilarna köra malmen från LBC till Finland. Och i dag, på måndag förmiddag, beräknades det sista lasset gå iväg. Men det ser ut att bli försenat med någon dag, på grund av storm i Finland.

Det handlar om totalt 500 ton malm.

– Det känns bra, att det går som planerat, säger Boman.

När Jokkmokks kommun, via media, fick vetskap om att malmhögarna förvarades utomhus på LBC:s gård begärde miljökontoret in en riskbedömning från prospekteringsbolaget.

Miljöinspektörer på plats

De åkte också ut och tittade på lagringen.

– Vi behövde se om det var malmen och ta reda på om det skulle göras någon anmälan gällande avfall. Men vi kom fram till att malm inte är avfall. Vi kikade också på de två dagvattenbrunnarna, så att det inte hade runnit något dit från malmen, säger Anna Stenberg, miljöinspektör.

Enligt Fred Boman ska malmen malas ned i olika malningsgrader (grovt, fint och så vidare), för att se vilken grad som passar just Kallakmalmen. Svaren från den processen ska bland annat användas till att bygga ett anrikningsverk i Kallak.

– Vi har gjort tester i mindre skalor tidigare. Nu vill få en bekräftelse på att det här stämmer även i stor skala, vi är angelägna om att få fram den optimala malningsgraden. Det är ett par ton per timme som passerar processen.

När får ni svar från testerna i Outokumpu?

– Någon gång i första kvartalet nästa år, säger Fred Boman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om