Jimab vill undersöka ännu en järnfyndighet

Jokkmokk iron mines vill undersöka en ny järnfyndighet. Den här gången öster om byn Nautijaur utanför Jokkmokk.

Jokkmokk iron mines skriver i ansökan att fler gruvor kring Kallak bidrar till ett "längre tidsspann på framtida verksamhet i området".

Jokkmokk iron mines skriver i ansökan att fler gruvor kring Kallak bidrar till ett "längre tidsspann på framtida verksamhet i området".

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK, UPPDATERAD2013-12-09 14:35

Den 28 november landade Jimabs ansökan hos Bergsstaten i Luleå. Den nya järnfyndigheten ligger vid Ågåsjiegge öster om Nautijaur, vilket inte är långt från Kallak. I ansökan skriver bolaget att flyggeofysiska studier och geologiskt material från SGU:s databaser "visar på en god potential för fynd av järn i en mycket attraktiv geologisk miljö" och att "tidigare undersökningar i området indikerar att det vid Åkosjägge finns en järnmalmsfyndighet av god halt och betydande storlek".

Stort undersökningsområde

Området som omfattas av ansökan är på 6 835 hektar. Inom området finns ett Natura 2000-område som heter Jelka-Rimakåbba. Det är också Sirges samebys vinterbetesmarker.

Fram till 27 november 2013 hade Scandinavian iron AB undersökningstillstånd i Ågåsjiegge men då på ett område på 415 hektar. När ett undersökningstillstånd gått ut så säger lagen att ett förbudsår inträder. Jimab har därför också lämnat in en dispensansökan, och vill att Bergsstaten ska bevilja dem undersökningstillstånd tidigare.

Samma typ av järn som i Kallak

Järnmalmen som ligger i backen öster om Nautijaur är enligt Jimab kvarts-bandad magnetit, samma typ av järnmalm som i Kallak. Bolaget vill undersöka och "genomföra ett borrprogram" vintern 2014/2015. De skriver också att Ågåsjiegge passar in i deras helhetsbild. Och att: "Inkluderat med Kallak projektområdet blir förutsättningarna för framtida prospektering och logistisk planering mera ändamålsenliga för hela projektområdet, ytterligare en fyndighet bidrar till ett längre tidsspann på framtida verksamhet i området".

Starka reaktioner från Sirges och SSR

Svenska samernas riksförbund och Sirges sameby reagerar starkt på att Jimab inte informerat dem. Dagarna innan ansökan kom in till Bergsstaten hade Beowulf mining ett möte med Sirges och Jåhkågasskas samebyar på bolagets kontor i Jokkmokk.

Båda parterna var överens om att det är viktigt med dialog.

– De borde ha fört den dialogen med oss i det här fallet, nu ansöker de utan att ens nämna det till oss, säger Jakob Nygård, ordförande i Sirges.

Fred Boman på Jimab säger att det är kutym att prospekteringsbolag inte går ut med sådan information innan de lämnat in ansökan.

– Sådant pratar man aldrig om innan, säger han.

Bergsstaten har inte meddelat om Jimab får undersökningstillstånd eller inte.

FAKTA Fyra steg mot en gruva

Det är många inblandade parter i den fleråriga processen från undersökningstillstånd till gruva i drift. Gruvplanerna i Kallak befinner sig nu i steg 2.

1) UNDERSÖKNINGSSTILLSTÅND

Bergsstaten beslutar om bolaget får rätt att bedriva prospektering. Länsstyrelsen meddelar provbrytningstillstånd och har tillsynsansvar enligt miljöbalken. Prospektering som innebär intrång för markägare eller nyttjanderättshavare måste dessutom föregås av en arbetsplan som ska tas fram via samråd och delges berörda.

2) BEARBETNINGSKONCESSION

För att kunna utvinna mineral krävs en bearbetningskoncession. Prövningen sker enligt minerallagen och delar av miljöbalken. Remiss till markägare och länsstyrelsen. Länsstyrelsen yttrar sig. Bergsstaten beslutar. Bergsstaten har hittills aldrig gått emot länsstyrelsens yttrande. Om den vill göra det ska regeringen avgöra. Dessutom kan parterna överklaga beslutet till regeringen. De senaste tre åren har 10 av 18 beslut överklagats.

3) MILJÖTILLSTÅND

Nästa steg i processen är mark- och miljödomstolens dom. En omfattande prövning görs enligt miljöbalken. Remiss till bland andra Naturvårdsverket.

4) MARKANVISNING & BYGGLOV

I en markanvisningsförrättning enligt minerallagen och plan- och bygglagen avgörs den definitiva avgränsningen av den mark som avsätts för hela gruvverksamheten. Då bestäms också de ersättningar som ska betalas till berörda markägare och nyttjanderättshavare. Bergsstaten beslutar.

Källa: Regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om