EXTRA: De ska regera i Jokkmokk

Socialdemokraterna i Jokkmokk väljer bort sin tidigare bundsförvant, och kommunens näst största parti.

BORTVALD. Roland Boman och hans parti Framtid i Jokkmokk får inte vara med och styra kommunen, trots att de gick framåt ordentligt i valet.

BORTVALD. Roland Boman och hans parti Framtid i Jokkmokk får inte vara med och styra kommunen, trots att de gick framåt ordentligt i valet.

Foto: Jessica Rosengren

JOKKMOKK, uppdaterad2014-09-29 10:12

Socialdemokraterna väljer att inte fortsätta samarbeta med Jokkmokks näst största parti, Framtid i Jokkmokks kommun som gick framåt ordentlig i valet.

Istället väljer man att styra kommunen med Vänsterpartiet. Tillsammans får de 16 mandat i kommunfullmäktige (14 mandat för S och 2 mandat för V) - vilket ger dem ett mandats övervikt.

Roland Boman, Framtid i Jokkmokk, får beskedet via NSD och säger att han inte är förvånad.

– Jag förstod att det var något sådant på gång eftersom vi hade en träff i tisdags och skulle ha en på torsdag också, men då ringde de kort från S och sade att det inte blir någon till träff. Så vi anade väl det, vi var väl kanske inte nog bra, säger Roland Boman, Framtid i Jokkmokks kommun, som menar att en del av det kan bero på att de gjorde anspråk på vice ordförandeposten i kommunstyrelsen.

Ni är kommunens näst största parti, hur känns det att inte få vara med och styra?

– Det får man väl överleva, det ingår i det här spelet. Jag är inte besviken, det har väl funnits funderingar hos oss också med de här fyra åren också att det inte var så spännande hela tiden. Det har inte hänt så mycket i Jokkmokk de senaste åren och vi är en del av det. Vi har fullmäktige i dag, men det är ett fullmäktige som inte behövs. Det är inga utvecklingsfrågor, man ska ändra i något handlingsprogram, säger Roland Boman.

Vänsterpartiets Anna Hövenmark säger att de tog beslutet i går kväll.

Varför ger ni er in i det här?

– Man är ju politiker för att man vill vara med och påverka. Det är väldigt kul att vi gör något nytt nu i Jokkmokk. Det kan aldrig skada, säger Anna Hövenmark.

Handlar det om personkemin?

– Personkemin var bra med det gamla kommunalrådet, det var inga bekymmer där.

Det finns en splittring inom Vänsterpartiet när det gäller inställningen till Kallakgruvan. Anna Hövenmark, som kommer ta en av partiets mandat i kommunfullmäktige, är starkt emot en gruva.

Hur går det ihop med S, som är för?

– Jag är emot och just därför behövs jag väl väldigt mycket där. Jag tror det är bra att man har kritiker med sig också, för annars glömmer man bort att ställa viktiga frågor. Vi är helt eniga med S om att det ska bli så bra som möjligt för Jokkmokk. Om det mot förmodan blir en gruva så måste jag som politiker våga ta ansvaret för att det ska bli så bra som möjligt för oss i kommunen, säger Anna Hövenmark.

Det blir Viktor Segerström som tar Vänsterpartiets plats i kommunstyrelsen, han kommer även sitta i fullmäktige tillsammans med Hövenmark.

Robert Bernhardsson (S), som tar över som kommunalråd efter Stefan Andersson den 1 januari 2015, säger att gruvfrågan har varit uppe för diskussion inför samarbetet.

– Vi har pratat om det. Vi har ett väldigt pragmatiskt förhållningssätt till gruvan. Beslutet om eventuell start av en gruva i Kallak tas inte i Jokkmokk. Det tas på andra nivåer. Startar det en gruva så är vi överens om att det ska bli så bra som möjligt för Jokkmokk och näringslivet. Utifrån det känns det här samarbetet helt riktigt, säger han.

Varför väljer ni bort Framtid i Jokkmokk?

– Vi väljer att samarbeta med V, och det av flera olika skäl. Vi tror att Jokkmokk får ett bättre genomslaget på den nationella och regionala nivån när vi jobbar med ett parti som finns representerat i hela landet. Det är en viktig fråga som vi har gått till val på, att Jokkmokk ska synas på fler arenor, säger Robert Bernhardsson.

Han pekar på vinsten med att Anna Hövenmark finns med på regional och nationell nivå inom sitt parti.

– Det tror vi är värdefullt för Jokkmokk, det kommer bidra till att vi kan utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om