Snopna besökare fick ingen visning på Ájtte

I går skulle utställningen Eatnansaddu visas på Ájttemuseet i Jokkmokk. Men snopna besökare fick vända i dörren.- Jag vet inte vad som hänt men det måste ha klickat någonstans, säger Berit Inga.

Berit Inga vet inte varför visningen av utställningen inte blev av.FOTO: John Filipsson

Berit Inga vet inte varför visningen av utställningen inte blev av.FOTO: John Filipsson

Foto: John Filipsson

JOKKMOKK 2009-07-21 06:00
Eatnansaddu är nordsamiska och betyder ungefär markväxter. Sedan i juni hänger utställningen på Ájttemuseet i Jokkmokk, inlånad från Siida museet i Enare i Finland.
Orsaken oklar
Ingen vet egentligen varför visningen inte blev av.
- Det måste ha klickat någonstans i den interna informationen om det här, säger Berit Inga, chef för forsknings och dokumentationsavdelningen på Ájtte.
Eatnansaddu är en utställning som handlar om framförallt skogens vilda växter och hur de förr användes till både mat och medicin.
- Det finns säkert människor än i dag som använder de här växterna framförallt då vid matlagning, säger Berit Inga. Men det är också något som allt mera börjar falla i glömska för den moderna människan.
Utställningen förekommer på tre språk samiska, finska och engelska, dock inte svenska.
- Men vi har gjort en översättning här på museet och låtit trycka upp en folder på svenska för att alla ska kunna ta del av den.
Eatnansaddu behandlar det mesta som växer i den nordliga delen av naturen, även sådant som bär, skohö och den vanliga björkbarken.
- Hur många är det till exempel i dag som vet att innerbarken på björken tidigare användes som plåster, säger Berit Inga. Den barken är steril och gick alldeles utmärkt att använda om man inte hade tillgång till något annat.
Utställningen Eatnansaddu kommer att pågå fram till en bit in i augusti på Ájttemuseet i Jokkmokk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om