Festligt på Tillväxtmässan

Zarina Eriksson var en av 70 utställare på Tillväxtmässan. Nästa vecka öppnar hon hälsokostbutik i centrum.-Jag har haft en hälsokostbutik i Södertälje tidigare. Nu vill jag leva och bo i vackra Jokkmokk, säger hon.

Många besökare lockades till Tillväxtmässan i Jokkmokk med utställningar, försäljning och fest i parken.FOTO: Marie Ridderström

Många besökare lockades till Tillväxtmässan i Jokkmokk med utställningar, försäljning och fest i parken.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

JOKKMOKK 2009-06-01 06:00
I helgen var det mässa i parken i Jokkmokk. I sex kåtor minglade besökarna omkring i bästa marknadsstämning. De som önskade fick massage av Magda-Lena Forsman, i företaget "Hela kroppen".
Friskvård och hälsa är framgångsrika koncept i Jokkmokk. Magda-Lena Forsman som startade sitt företag för ett år sedan har ständigt nya kunder och utökar nu verksamheten.
Ny hälsokostbutik
Och trots lågkonjukturen startas nya företag i Jokkmokk. Zarina Eriksson, från Södertälje, öppnar hälsokostbutik i gamla Handelsbankens lokaler.
Hon har flyttat upp från Södertälje där hon haft hälsokostbutik.
-När jag såg att Jokkmokk saknade hälsokostbutik såg jag möjligheterna. Butiken ska heta Vildblomma. Jag är utbildad örtterapeut och massageterapeut, säger hon.
På mässan salufördes allt från sameslöjd, sylt, stickade barnkläder och öl. Intill ölserveringen fanns för övrigt vårdcentralen med sina alkoholtester.
Sture Hedin, grundare av företaget Hedins hjulgrävmaskiner AB, fick ta emot utmärkelsen "ett gott företag". Motivering: God arbetsmiljö och personalvård. Lojalitet mot hemorten, med 40 anställda har företaget stor betydelse för Jokkmokk.
-Hedrande. Jag blir som Gunde Svahn, jag får ståpäls, säger Sture Hedin.

Bland utställarna syntes Husmodersföreningen som sålde stickade grytlappar, sockar och dockkläder. Nio flitiga damer är engagerade i verksamheten.
-Inkomsterna skänker vi till barncancerfonden. Föreningen bildades 1928. Det är ideellt arbete men tyvärr lyckas vi inte rekrytera yngre medlemmar, så föreningen dör nog med oss, säger ordförande Inga Svanberg.
Einar Lindbäck, från Vuollerim, visar upp en träkratta i klassisk tornedalsmodell.
-Det är asp i skaftet, rönn i pinnarna och björk i bladet. Inget slår den här när man liar och slår långgräs. Det här är urgammal hantverkskonst, som jag lärt mig av min far. Det finns en till som gör sådana här krattor i Sverige. Det är min tvillingbror och han bor i Värmland, säger Einar Lindbäck.
Elekterikerutbildnng
Tre blivande distributionselektriker som studerar och trivs i Jokkmokk är Simon Svensson, Kinna, Sami Nätynki, Haparanda och Thomas Nilsson, Upplands Väsby. De informerade om den kvalificerade yrkesutbildning som finns i Jokkmokk.
-Jag trivs bra, med människorna, naturen och miljön. Vi har goda utsikter till jobb efter utbildningen, säger Thomas Nilsson.
Bland underhållarna fanns PRO kören, Dalvadiskören, King of Stones, Magnus Ekelund, Katarina Rimpi, Mandy Senger och rockbandet Knubbla. Tobbe Trollkarl bjöd på underhållning för hela familjen. Två rockande tjejer med elgitarrer och klös i tonen var Magda Nilsson och Jennie Öhlund.
Jokkmokks styrkeklubb arrangerade mästarprov i stenlyft. Stora starka män lyfte stenar på över 100 kilo till stort publikjubel.
Unikt samarbete
Arrangörerna är nöjda.
-Mässan visar vilket stort utbud som finns i Jokkmokk. Vi behöver inte åka till Luleå för att handla, säger näringslivschef Annicka Almqvist.
Kenneth Wallmark, ABF, är glad över kulturen i Jokkmokk. ABF har 150 cirklar varje år. Antalet kulturarrangemang är uppåt 300.
-Det samarbete som vi i Jokkmokks kommun har med näringslivet och företagarna är något unikt som vi måste värna om. Tillsammans kan vi utveckla kommunen, säger Tord Larsson.

Fotnot: Tillväxtmässans arrangörer och medarrangörer: LO, ABF, NLL, Jokkmokks kommun, Strukturum, Sparbanken Nord och Samelandsresor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om