John Cleese och hemmablinda svenskar

8 juni 2019 04:00

Den gamle komikern John Cleese har fått bannor för att han klagat över att London inte längre är en engelsk stad. Det är utlänningar överallt.

Själv har han flyttat till en karibisk ö.

Exakt vad infödingarna säger om att det kommer dit en Monte Pyton-gubbe är oklart. Troligtvis tycker de att det är kul.

Jag har faktiskt reflekterat exakt samma sak när jag de senaste åren varit rätt flitigt i London. Det är svårt att hitta de där ”riktiga” engelsmännen som pratar obegriplig cockney-engelska eller går omkring i plommonstop. Och har ett paraply som de alltid bär med sig mot de plötsliga regnskurarna – och som de förr använde för att häva sig ombord på dubbeldäckarbussarna, via stolpen på den öppna plattformen i bussens bakre del.

Det var tydligen farligt så bussarna är ombyggda.

Och inte luktar London som förr heller. När jag var där på sextiotalet var staden dränkt i en lukt av kol. Till kvällen kom värdinnan med en stor gummiflaska med nykokt vatten som hjälp att hålla värmen under första delen av natten.

Allt sådant är borta.

På pubarna jobbar det polacker och restaurangerna är 100 gånger bättre med sitt utbud från världens alla hörn. Engelsmännens usla kök har försvunnit.

Det finns massor av små affärer som är öppna dygnet runt. Där jobbar inga engelsmän.

En nackdel med den utländska invasionen är att stan också är proppfull av svenskar. De finns överallt. London lär vara en av Sveriges största städer. De är så många att den som vill resa iväg från svenskar bör undvika London.

Det är ungefär som att åka till Skövde.

Min dotter har under sitt första år i London lärt känna folk från världens alla kontinenter utom Antarktis. Men inte någon från England.

Troligtvis kommer hon att lära känna någon pingvin innan en ”riktig” britt.

Så visst har Cleese rätt. London är inte engelskt.

Men med lite perspektiv bakåt så inser vi att han är hemmablind.

London lär först ha varit en keltisk bosättning, som sedan romarna gjorde till en stad. Och där har varit alla möjliga folkslag sedan dess.

London är dessutom huvudstaden i ett gammalt imperium. Sådana brukar få ett kosmopolitiskt inslag. Så den som inte gillar att det kommer främlingar till stan bör ge fan i att först invadera främlingarnas länder.

Men inte bara Cleese är hemmablind. Alla kan bli det.

Här hemma i Sverige kommer nu direktiv om att det inte längre ska vara tillåtet att starta religiösa skolor. Någon kommun pratar om att barn inte ska få bära slöja i skolan.

Visst. Vi vill inte att barn ska tvingas på föräldrarnas religiösa uppfattning. Sådant ska de få välja själva. Eller hur?

Men ni som tycker att barn inte ska tvingas på religion, har ni inte låtit döpa era små?

Samma personer som anser att barn ska slippa religiöst tvång tycker att det är helt i sin ordning att spädbarn ska kunna döpas in i en kyrka.

Eller till och med att det är helt ok att föräldrarna ska få skära i deras könsorgan!

Kniv är i sin ordning, men inte slöja.

Hemmablind var ordet. Men vad det ordet heter på engelska vet jag inte.

KRÖNIKA

Stig-BjörnLjunggren
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stig-Björn Ljunggren