Han döms för knivdådet i Jävre

Kravet från åklagaren var åtta års fängelse för försök till mord för företagprofilen. Domen från tingsrätten talar ett annat språk.

Polisen avspärrningsband satte stopp för obehöriga kort efter knivdramat.

Polisen avspärrningsband satte stopp för obehöriga kort efter knivdramat.

Foto: Jens Ökvist

Jävre2019-10-03 14:41

Det var den 5 maj som polis och räddningstjänst larmades till en stuga i Jävre söder om Piteå. På platsen påträffades svårt skadad man, knivskuren med två hugg i halsen.

I anslutning till platsen greps också den då misstänkte gärningsmannen, en företagarprofil i Piteå.

Efter att rättegången genomförts i Luleå tingsrätt och 58-åringen sedan genomgått en rättspsykiatrisk undersökning föll domen på torsdagen.

Företagarprofilen döms till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel. Kravet från kammaråklagare Klara Dahlström var åtta års fängelse för försök för mord.

Luleå tingsrätt konstaterar i domen att den "uppkomna skadan har inte varit livshotande". Att därför inte kan anses ställt utom rimligt tvivel att 58-åringen avsåg att döda sin manlige vän under spritfesten i Jävre. 

Domstolen konstaterar vidare i domen att det inte heller är visat att det förelegat någon form av uppsåt till dödandet.

Under rättegången uppgav 58-åringen att han trodde att den manlige vännen var angripen av en okänd person, och att han därför agerade. Det är en version av händelserna som Luleå tingsrätt menar rör sig om en efterhandskonstruktion.

Vid sidan av fängelsestraffet ska den dömde mannen betala ett skadestånd på 100 744 kronor till brottsoffret.

Karta: Jävre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!