Fyrens dag firades i hamnen

Sju sekundmeter blåste arrangörerna på den stora publiktillströmningen när Fyrens dag firades i Jävre Hamn på söndagen.

Pablo Diaz Wengelin, spansk medborgare, fanns på plats för att fira fyrdagen i Jävre.

Pablo Diaz Wengelin, spansk medborgare, fanns på plats för att fira fyrdagen i Jävre.

Foto: Jan Westerberg

JÄVRE2018-08-19 14:17

Det är liksom inga optimala förhållanden att klättra högst upp i en fyr när kraftiga vindbyar sliter hårt i hårfästet.

Sannolikt var det orsaken till att den sedvanliga publika rusningen uteblev när traditionella Fyrens dag höll hov i Jävre.

– Ja, det här är ju en årligen återkommande dag när Sveriges och många internationella fyrar uppmärksammas med öppna visningar, förklarade guiden Elin Johansson.

Faktum är att internationella fyrdagen arrangerades för sextonde året i rad, i ett femtontal länder..

– Dessvärre har nog flera svenska fyrar tvingats ställa in på grund av blåsten.

I Jävre bjöds dock öppen fyrdörr upp till det 17,5 meter höga byggnadsverket med enorm panoramautsikt och, som sagt, bra fläkt runt hårlockarna.

– Fördelen med Jävre fyr är ju platsen intill E4. I motsats till många andra svenska fyrar ute öarna är ju denna väldigt lätt att besöka. Sommartid är det dessutom öppet näst intill alltjämt, och är det stängt finns nyckel att låna, säger Elin Johansson.

Målet med Fyrens dag är att synliggöra ett historiskt byggnadsminne. Förr i tiden var fyrarna livsviktiga blinkande vägvisare för sjöfolket, men i takt med gps och modern navigeringsteknik har fyrarna tappat både bemanning och praktisk lyskraft. Däremot finns attraktionskraften kvar och just fyren i Jävre lär vara Sveriges fjärde mest besökta fyrtorn.

Söndagens fyrfirning i Jävre kryddades även med försäljning av nyrökt fisk, godisregn för barnen, lunchkonsert på kajen med OldBoys ledda av kapellmästare Leif Fyrsjö, Ivar Johansson på dragspel och mycket annat.

Fyren i Jävre

Fyren har aldrig varit aktiv i Jävre, utan är placerad där endast för visningsändamål.

Jävre fyr (tidigare Skags fyr) var ursprungligen placerad på den lilla ön Gråklubben NO Skagsudde och byggdes som angöringsfyr för Örnsköldsvik.

Den släcktes då nya fyren på Skagsudde tändes 1957.

Den gamla fyren monterades ned i mitten på 1960-talet, förvarades nedmonterad i Byske hamn, förflyttades 1970 till Jävre där den återuppfördes för visningsändamål och återinvigdes 1971 på sin 100-årsdag.

Spegelapparaten som installerades 1871 hade ursprungligen funnits på Landsort och införskaffats 1840.

Vid hamnen i Jävre-Sandholmen, några kilometer söder om fyrens nuvarande plats, byggdes och sjösattes på sin tid de flesta svenska kassunfyrar.

Källa: Svenska Fyrsällskapet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om