Startskott för nya hastigheter
30, 40, 50, 60, 70, 90, 100, 110 eller 120? I går började skyltarna med de nya hastighetsgränserna sättas upp längs E 4, E 10 och E 45 i Norrbotten.På E 4 där mitträcken satts upp får man köra fortare än förut. Men på de flesta vägsträckor sänks den högsta tillåtna hastigheten.
649 hastighetsskyltar ska bytas ut längs Europavägarna i Norrbotten och Västerbotten. Här, på E 4 mellan Råneå och Jämtön, byter vägdirektör Lena Dahlgren skylt från 90 till 110 km/h. Men på de flesta sträckor blir det en sänkning.FOTO: Bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
E 4, E 10 och E 45. Omskyltningen sköts av Vägverket produktion och pågår den 15-25 september. I hela region norr (som omfattar Norrbotten och Västerbotten) är det 649 skyltar som ska bytas ut 598 nya skyltar sätts upp - till en kostnad av 284 kronor per styck, plus arbetskostnaden. I Norrbotten sänks hastighetsgränsen på cirka 50 mil av Europavägnätet, på 50 mil är hastighetsgränserna oförändrade och på 16 mil höjs de.
Här på E 4 vid Jämtön blir det en höjning, från 90 till 110, sedan mitträcken satts upp. Fredrik Johansson är arbetsledare på Vägverket produktion och ansvarar för omskyltningen längs E 4 från södra länsgränsen till Töre. Stig Eliasson och Melker Söderqvist räknar med att hinna byta alla skyltar längs sträckan på tre dagar.
Bättre anpassade
Som NSD tidigare har berättat så kompletteras de tidigare hastighetsgränserna med 40, 60, 80, 100 och 120 km/tim. Avsikten är att kopplingen mellan vägtyp och hastighetsgräns ska bli tydligare. Så ska trafikanterna få större förståelse för hastighetsgränserna och acceptera dem bättre än i dag.
- Syftet med de nya hastighetsgränserna är ytterst att rädda liv. Hastighetsgränserna ska vara bättre anpassade till vägens standard. Det är ju hastigheten som är avgörande för konsekvenserna av en olycka, säger vägdirektör Lena Dahlgren.
Enligt Vägverkets statistik skulle 150 människoliv räddas varje år om alla respekterade den skyltade hastigheten. Samtidigt skulle koldioxidutsläppen minska med cirka 700 000 ton per år, vilket motsvarar utsläppen från 240 000 bilar.
Men blir det inte rörigare för bilisterna med flera olika hastighetesbegränsningar? Är det inte risk för att respekten för skyltarna minskar?
- Så här i början är ju uppmärksamheten stor och med jinglar i radion påtalar vi förändringen. Men det är klart att vanans makt är stor och om man har kört samma sträcka i flera års tid sitter väl de gamla hastighetsgränserna i ryggmärgen, säger Lena Dahlgren.
Vägverket kommer att följa upp resultatet av de nya hastighetsgränserna och uppföljningen beräknas vara klar 2011.
- Då får vi se om det har fungerat, säger Lena Dahlgren.
- Från polisens sida hade vi helst sett att man max fick köra 100 km/h på vägar med mötande trafik. Men jag ser inget skäl till att inte vi ska kunna införa de här hastighetsgränserna som har avänts i våra nordiska grannländer i flera år, säger trafikpolisen Roger Berg.
Drygt hälften positiva
Vid en enkät som Vägverket gjorde under åretas Noliamässa var 51 procent av de 1 704 personer som besvarade enkäten ganska eller mycket positiva till förändringarna av hastighetsgränserna.
Även kommunerna har möjlighet att tillämpa det nya tiostegssystemet i tätorter. Där väntas hastighetsbegränsningarna 30, 40 och 60 km/tim bli allt vanligare. Försök med nya hastighetsgränser pågår redan i tolv kommuner sedan 1 juni 2007, i region norr är Luleå och Umeå försökskommuner. Större förändringar i tätorter kan komma under hösten 2008 och under nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!