Så lufttorkar du ditt eget kött

Att torka kött är faktiskt inte så komplicerat. Här berättar jägaren Rickard Johansson hur han gör när han torkar viltkött.

1. Blanda en lag
Blanda tio liter vatten, 10 deciliter salt och 5 deciliter socker. Värm upp allt så att salt och socker löses upp. Se till att värma långsamt och var noga med att röra om hela tiden. Kyl sedan ner lagen.
- Rör man inte om hela tiden lagen få en dålig besk smak. Sockret gör att köttet får en rundare och mjukare smak.

1. Blanda en lag Blanda tio liter vatten, 10 deciliter salt och 5 deciliter socker. Värm upp allt så att salt och socker löses upp. Se till att värma långsamt och var noga med att röra om hela tiden. Kyl sedan ner lagen. - Rör man inte om hela tiden lagen få en dålig besk smak. Sockret gör att köttet får en rundare och mjukare smak.

Foto: Joakim Nordlund

Jämtön2022-04-11 19:00

1. Blanda en lag
Blanda tio liter vatten, 10 deciliter salt och 5 deciliter socker. Värm upp allt så att salt och socker löses upp. Se till att värma långsamt och var noga med att röra om hela tiden. Kyl sedan ner lagen.
– Rör man inte om hela tiden lagen få en dålig besk smak. Sockret gör att köttet får en rundare och mjukare smak. 

2. Skär upp köttet
Ta upp köttet ett dygn i förväg så att det har tinat ordentligt. Om man vill kan man putsa bort ytliga senor. Sedan skär man köttet i 2-3 centimeter tjocka bitar. 
– En del vill ha tjockare bitar men det där är ju lite efter tycke och smak. En del vill ha stenhårt torrkött medan andra vill ha det lite mjukare. 

3. Salta in 
Lägg sedan ner allt kött som ska torkas i saltlaken. Köttet får sedan ligga där i ungefär ett dygn. 
– Saltet tränger in cirka en centimeter per dygn och det tränger ju in runt om så en köttbit som är två centimeter tjock behöver därför ungefär 24 timmar. 

4. Häng upp på tork
Fäst en tunn tråd i varje köttbit. Häng sedan varje litet stycke under till exempel ett uthustak. Köttet ska inte hänga mot solväggen utan det ska hänga på norrsidan där det är som minst sol. Rikard sätter inte in köttet i någon bur. 
– Jag har aldrig varit med om att fåglar eller flugor kommer dit så det tycker jag är helt onödigt. 

5. Torktiden
Hänger man upp det i mars och april kan det handla om 1,5-2 veckor innan det är färdigtorkat. Vädret avgör också torktiden. Är det blött och snöigt tar det längre tid. 
–  Det får gärna vara alla vädersorter. Gärna mycket vind och torrt väder i början. Då får man en skyddande hinna. Det blir fint och snyggt helt enkelt. 

6. Förpacka det
Rikard väljer att vakuumförpacka det men det funkar givetvis också att sätta det i en plastpåse. Sedan fryser han in det och tar fram när de vill äta det. 
– Det blir lite lättare frysskadat i plastpåse. Jag tycker också det är rätt gott när köttet är kallt och halvfruset. 

7. Ren och grågås är favoriter
Han har skjutit rådjur, gäss, tjäder, orre, gräsand och vildsvin som han har provat på att torka. 
– Jag tycker att renkött och ung grågås är det kött som blir absolut bäst att torka. Men om man torkar gås måste det vara ung grågås. Jag har provat på att torka gammal gås och det blev inte alls samma fina smak. 

8. Hållbarhet
I en vakuumpackning håller köttet sig i flera år förutsatt det är fryst. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!