Jakthärvan: Här är åklagarens starkaste bevisning

Åklagaren Åse Schultz har starka bevis mot de fem misstänkta männen. Telefonavlyssning, SMS och beslag ligger som grund för långa fängelsestraff.

30 juni 2017 20:14

Norrbotten

De misstänka männen är i 30- till 70-årsåldern. Männen har jagat och dödat främst björn, järv och lodjur. Utredningen har pågått i drygt tio månader och polis har lagt ner enorma resurser för att åklagaren ska kunna presentera ett stabilt och solitt åtal. På fredag kom då åtalet på drygt 1 200 sidor mot de fem männen.

Åklagaren har en gedigen bevisning som ligger till grund för åtalen. Det som kammaråklagare Åse Schoultz främst vill betona är telefonavlyssningen, SMS och beslagen som är gjorts i männens bostäder, vapenskåp och frysboxar. Samtliga misstänkta greps av polisen och anhölls av åklagare den 31 augusti förra året. I samband med att männen greps kunde polisen göra sina husrannsakningar.

– Det är beslagen från den 31 augusti förra året där vi bland annat hittade björnskinn hos en av männen och ett björnhuvud i frysen hos en annan man, säger åklagaren och fortsätter:

– Vi tog även samtliga misstänktas mobiltelefoner, GPS, datorer och hundhalsband i beslag

Åse Schoultz vill lyfta fram polisens IT-forensikernas arbete som har tömt männens datorer, telefoner GPS och även informationen från jakthundarnas halsband som varit anslutna till en GPS.

– När forensikerna flätat samman alla uppgifterna från datorerna, telefonerna, GPS har vi kunnat se var hundarna och männen har rört sig och på så sätt har vi lyckats koppla den informationen med de dödade djuren. Vi har också bilder från mobiltelefoner på fällda djur men även en filmsekvens där ett lodjur plågas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist