Norrbotten har goda jaktförutsättningar med varierade viltarter. Men att jaga vildsvin hör dock inte till vanligheterna. Trots det sköts nyligen ett vildsvin så långt norrut som i Övertorneå, rapporterade P4 Norrbotten.
Det var när Johan Lahti-Nilsson befann sig på jakt som han hörde vildsvinet och bestämde sig för att smyga sig på det.
– Jag hörde det innan jag såg det. Men det var bara att försöka smyga fram och när det satte iväg så fick jag tillfälle, berättar han.
Reflekterade du något över att vildsvin inte vanligtvis förekommer i Norrbotten?
– Det är klart man reagerar på att det inte är så vanligt. Jag vet själv inte riktigt hur jag ska tycka och tänka, det råder delade meningar om vildsvin.
Johan Lahti-Nilsson har hört att det finns de som hade välkomnat ett nytt jaktbart vilt, men han är osäker på om de skulle klara vintrarna.
– Jag vet inte om de skulle klara snödjupet, så som det ser ut just nu går nog bra. Men såklart, det finns ju de som ser det som ett nytt jaktbart vilt och det blir de ju glada för, fortsätter han.
Den svenska vildsvinsstammens nordligaste gräns brukar vanligtvis beskrivas som norrlandsgränsen, i höjd med Dalälven.
Niklas Lundberg, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet och länsansvarig för Norrbotten är förbryllad över hur vildsvinet har tagit sig så långt upp i landet och han har själv tre olika teorier.
– Antingen så är det en väldigt snabbsprungen gris som tagit sig dit för egen maskin, det tror jag kanske inte är så troligt. En annan teori är att den är transporterad dit, eller så har den rymt från ett hägn. Det sistnämnda tror jag kanske är mest troligt, säger han.
Trots att vildsvinen etablerar sig högre upp i landet har arten ingen snabb spridning.
– Vildsvinen lever med en stark matriark, en sugga som håller koll på hela flocken. Suggorna har väldigt låg spridningsfrekvens, ofta bara ett par kilometer från sitt födelseområde. Det är galtarna som sprider sig med större avstånd, förklarar Niklas Lundberg.
Skulle det vara möjligt att Norrbotten får en etablerad vildsvinsstam i framtiden?
– Vi vet att vildsvinen klarar klimatet vi har i Norrbotten. Vildsvinen tål kylan och snön, men jag tror det kommer ta ett bra tag. Habitatet i södra Sverige och nedåt i Europa är betydligt bättre för dem, men jag håller det inte för otroligt, säger Nicklas Lundberg.