"Jag blir så jävla upprörd"

Efter att den nynazistiska motståndsrörelsen eldade upp en prideflagga i Boden under måndagen låter kommunalrådet hälsa att inte bara en, utan flera flaggor ska hissas upp.

6 juli 2017 23:13

Delar av den så kallade "Kampgrupp 601" – nynazisternas lokalavdelning i Luleå – hade rest till Boden för att ta ned den regnbågsflagga som fanns att beskåda vid tågstationen under måndagen.

­– Flaggan hänger där av en anledning. Att välkomna alla som kommer till Boden, säger en upprörd Inge Andersson (S), kommunalråd i Boden.

Han själv hade inte nåtts av nyheten kring attacken innan han läste om vad som skett sent på torsdagskvällen.

– Jag blir lite upprörd att jag inte fått veta något, trots att jag är på semester. Det här är ett hån mot det mångkulturella som Boden står för. Jag blir jävligt upprörd över händelsen.

Inge Andersson berättar att redan när flaggan diskuterades för två år sedan så blev beslutet om att hänga upp en prideflagga i Boden ifrågasatt av Sverigedemokraterna i kommunen.

Men för kommunstyrelsen var det ett självklart beslut, Boden är mångkulturellt och flaggan skulle hissas.

På Facebook skriver operasångaren Rickard Söderberg att Bodens kommun ska höra av sig till honom så de kan få en ny flagga.

­– Har vi ingen extra prideflagga så fixar vi en ny, eller varför inte flera. För de ska hissas upp. Sedan kan Rickards Söderberg komma till Boden och hjälpa till när vi hissar dem, säger Inge Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Andersson