Ekonomiska raset stoppat: "Föreningen mår bra"

De senaste fem åren har varit kämpiga för Luleå Hockey, som gått back 4,6 miljoner kronor, trots att man stöttats ekonomiskt Jakob Porser, och sålt lägenheter för 12,8 miljoner kronor, men ordföranden Anders Olofsson är inte orolig. "Föreningen mår bra. Vi kämpar med ekonomin, precis som alla andra klubbar. Men den är i balans", säger han.

Anders Olofsson ser ljust på framtiden – och hoppas få fortsätta som ordförande för Luleå Hockey. "Det hade varit roligt att få vara med om ett herrguld också", säger han.

Anders Olofsson ser ljust på framtiden – och hoppas få fortsätta som ordförande för Luleå Hockey. "Det hade varit roligt att få vara med om ett herrguld också", säger han.

Foto: David Olsson-Jiglund

Ishockey2018-06-01 15:53

Samtidigt har han full förståelse för att många supportrar varit oroliga.

– Vi har också varit oroliga. Och jag tycker att kritiken vi fått har varit berättigad. Men vi gjorde en verklig kraftansträngning under det gångna året. Och vi tror att vi har vänt trenden nu, möjligheterna att göra bra resultat ser i alla fall goda ut även de kommande åren, säger Anders Olofsson.

Sedan berättar han att man under det gångna året minskade utgifterna med 8 miljoner kronor.

– Det är lite smågrejer här och där. Vi har bland annat sett över våra rese- och materialkostnader, säger han.

Har ni budgeterat med slutspel tidigare?

– Nej, det har vi inte. Och det skulle aldrig komma på fråga. Jag vet att en del klubbar gör det, men vi törs inte. Det är ett för högt spel. Det kan gå käpprätt åt helvete om man gör det.

Vad har de ekonomiska problemen berott på då?

– Den satsning som vi gjorde för ett par år sedan var inte billig, och tyvärr uteblev de sportsliga framgångarna. Och går inte resultaten i matcherna vår väg spelar det ingen roll hur duktiga vi är på allt annat.

Förra sommaren skärptes kraven på SHL-klubbarna, som måste ha minst 10 miljoner kronor i eget kapital år 2022. Anders Olofsson är övertygad om att Luleå Hockey kommer klara av det.

– Det ska inte vara något problem. Vi har ju 9,2 miljoner i eget kapital redan nu. Och till nästa säsong träder det nya tv-avtalet i kraft. Det ger oss mellan 8 och 10 miljoner extra.

Ni kommer alltså inte att lägga dem på spelare?

– Nej. Vi måste använda de där pengarna klokt.

Enligt honom bär föreningens damverksamhet ännu inte sina egna kostnader.

– Vi har haft väldigt fina publiksiffror när de spelat final. Men i grundserien har publiksnittet inte varit något vidare, säger han.

Några tankar på att dra ned på satsningen har man inte.

– Nej, absolut inte. Satsningen på flick- och damhockey är en del av vår långsiktiga plan. Och vi kommer se till att det finns medel, säger han.

Det finns ett större värde i det?

– Ja, precis. Vi vill bygga upp hockeyintresset bland unga tjejer. Men även skapa förutsättningar för de som vill spela.

Det var under Anders Olofssons första år som ordförande den omtalade guldsatsningen med nyförvärv som Jacob Micflikier, Tim Kennedy, Toni Rajala, Kael Mouillierat och Bill Sweatt genomfördes. Men det blev inget guld för Luleå Hockey.

Han håller med om att en del av värvningarna som gjordes var misslyckade.

– Det var flera spelare som inte uppfyllde förhoppningarna vi hade, säger han.

Enligt honom berodde det på olika saker. Bland annat för dålig scouting.

– Speciellt när det gäller de nordamerikanska spelarna, säger han.

Hur involverade i det där arbetet har ni i styrelsen varit?

– Vi godkänner spelarbudgeten. Som Stefan Enbom tar fram tillsammans med sportcheferna. Och de håller oss uppdaterad om vad som händer. Men vilka spelare som ska värvas har vi ingen åsikt om. Den kompetensen har vi inte. Och jag tycker inte vi ska gå in och detaljstyra dem. Det där är deras ansvarsområde.

Så här i efterhand kan han ångra att man satsade så hårt under åren 2015-2017.

– Med facit i hand, ja. Men vi trodde ju på det där, säger han med en axelryckning.

Nu har han lagt det bakom sig.

– Det går ändå inte att göra något åt det, säger han.

Jag har pratat med supportrar, sponsorer och gamla Luleå Hockey-medarbetare och många tycker att föreningen har blivit mer sluten på senare år. Vad känner du när du hör det?

– Vi fick lite kritik förra året. Om det här med informationen till medlemmarna. Men jag tycker att det har blivit bättre, säger han och fortsätter:

– Vi tog till oss av det. Och sedan dess har vi efter varje styrelsemöte skickat ut information till dem om vad som är på gång. Och alla som har frågor eller synpunkter är välkomna att höra av sig till oss eller komma förbi kansliet.

Själv har Anders Olofsson kritiserats för att vara för anonym.

– Men det är helt medvetet, så det tycker jag är ett bra betyg, säger han med ett leende.

Han tycker inte det är hans uppgift att vara föreningens talesperson.

– Det är vår verkställande direktörs och våra sportchefers jobb, säger han.

Häromveckan meddelade Luleå Hockey att 40 miljoner kronor kommer satsas på en ny ljud- och ljusanläggning. Anders Olofsson tror mycket på investeringen.

Förhoppningen är att den ska locka fler åskådare till arenan.

– Annars hade vi inte gjort det, säger han.

Han tror att åskådarna kommer gilla det. Men det var inte bara för att förhöja upplevelsen för dem som man bestämde sig för att göra det.

– Vi hoppas även kunna öka reklamförsäljningen, säger han.

Hur stor del av kostnaden står föreningen för?

– Det är inte helt klart vad den totala kostnaden kommer landa på. Men Jakob Porser kommer att stå för 75 procent och Luleå kommun betalar resten. Vi betalar ingenting nu. Utan det blir över tid i form av hallhyra. Den kommer ju att höjas. Fast det är precis som i företagsvärlden. Man måste våga satsa om man vill nå resultat.

På sikt hoppas han också att man ska få till en renovering av utrymmet bakom långsidan till höger om entrén.

– Det gjordes ingenting åt den när arenan renoverades sist. Och det ser lite tråkigt ut där, säger han.

Men han tycker inte att det behövs några loger på den sidan.

– De vi har räcker, och det finns ändå inte plats för några där. Däremot hoppas vi ju på fler omklädningsrum och ett större gym. Det behövs när vi får ett nationellt ishockeygymnasium för tjejer, säger han.

Har ni lagt ner planerna på att utveckla området runt arenan?

– Nej, det är fortfarande en vision vi har. Men hur det ska se ut och finansieras är inte klart. Så det ligger en bit bort i tiden.

Hur ser du på föreningens framtid?

– Jag tycker det ser bra ut. Vår ungdomssatsning har varit lyckad. Vi har ju fått fram flera duktiga spelare till herrlaget de senaste åren. Satsningen på damsidan har också varit lyckosam, säger han.

Vad har ni för långsiktig målsättning när det gäller herrlaget?

– Vårt mål är att komma topp sex, varje säsong. Sedan hoppas vi kunna utveckla ungdomsverksamheten ytterligare och få fram ännu fler egna spelare.

Han har stort förtroende för såväl verkställande direktören Stefan Enbom, som sportcheferna Stefan Nilsson och Ulf Engman. Men nu är det tålamod som gäller enligt Anders Olofsson.

– Vi bygger inte bara ett lag för kommande säsong. Utan vi bygger långsiktigt. Och det känns bra att ha en tränare på ett lite längre kontrakt. För det tar tid att få ihop allt, säger han.

Ni pratar inte alls om guld längre?

– Vi har provat på det där och blivit lite brända. Nu kör vi en mer ödmjuk stil.

Under sina tre år som ordförande för Luleå Hockey har han varit med om två guld.

– Jag hoppas givetvis på fortsatta framgångar på damsidan. Fast det hade varit roligt att få vara med om ett herrguld också, säger han.

Men om det blir någon fortsättning för honom som ordförande är osäkert.

– Vi får se hur det blir. Det ska ju röstas om det. Men jag tycker det är roligt. Och jag har meddelat valberedningen att jag gärna fortsätter, om medlemmarna vill att jag gör det, säger Anders Olofsson.

Luleå Hockeys ekonomiska resultat 2013-2018

2013/2014: - 1 474 243 kronor.

2014/2015: + 2 028 957 kronor.

2015/2016: - 1 596 490 kronor.

2016/2017: - 4 874 201 kronor.

2017/2018: + cirka 1 300 000 kronor (det exakta resultatet kommer redovisas den 13 juni)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!