Jägarsoldaterna skulle rotera hem

Soldaterna från Arméns Jägarbataljon var på väg att rotera hem. ”Nu får vi se när säkerhetsläget medger att man kan genomföra rotation”, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten.

Grafiken visar de tre platser som utsattes för raketattacker under natten mot onsdag.

Grafiken visar de tre platser som utsattes för raketattacker under natten mot onsdag.

Foto: Grafik TT

Irak2020-01-08 11:23

Natten mot onsdag genomfördes raketattacker riktat mot flera amerikanska mål i Irak. Attackerna utfördes av iranska revolutionsgardet och ska ha genomförts som vedergällning för USA:s dödande av den iranske generalen Qassem Soleimani 3 januari  i år. En av baserna är förlagd till Taji, norr om Iraks huvudstad Bagdad. Där finns ett 70-tal soldater från Arméns Jägarbataljon vid I19 på plats för att genomföra en utbildningsinsats. Soldaterna ska, enligt uppgifter från Försvarsmakten, ha haft förhandsinformation om attacken och kunde sätta sig i skydd.
– Det vi vet är att vare sig svensk personal eller materiel kom till skada, säger Jesper Tengroth.
Igår bedömdes platsen som säker av ställföreträdande insatschef Urban Molin i en kommentar till SVT.
Har det förändrats?
– Det är alltid en risk att vara i ett insatsområde, men vi bedömer att det är en säker plats fortfarande.
Planen var att de stationerade soldaterna i närtid skulle rotera hem, något som nu kan få vänta.
– Nu får vi se när säkerhetsläget medger att man kan genomföra rotation, säger Tengroth.
Att avsluta insatsen helt och inte rotera in ny personal till Irak, är inte en fråga för Försvarsmakten, menar Jesper Tengroth.
– Fram till något annat sägs så fortsätter vi genomföra insatsen enligt det riksdagsbeslut som togs nyligen att insatsen ska fortsätta i ett år.
– Vi är medvetna om att det ställts frågor om Sverige nu kommer att avbryta insatsen, men det är en fråga för vår uppdragsgivare.
Att nu svenska soldater på utbildningsuppdrag i Irak hamnat i skottfältet för en internationell storkonflikt mellan USA och Iran, är något som Försvarsmakten följer noga.
– Våra bedömningar och slutsatser av det säkerhetspolitiska läget är inget vi delger dock, säger Jesper Tengroth.
Han understryker att Sverige inte har något våldsmandat för insatsen i Irak och att de till skillnad från insatsen i Mail inte genomför patruller eller upprättar observationsposter.
– Detta är en ren utbildningsinsats, sedan har man alltid självförsvarsrätten.
Till Piteå-Tidningen säger Arvidsjaurs kommunalråd Sara Lundberg (S), att en sån här händelse blir påtaglig när Arvidsjaur, där soldaterna har sin grundtjänst, är en liten kommun. 
–Det blir inte bara en stor massa drabbade när man vet vilka det är, när man har ansikten på dem. Det känns inte alls roligt och är naturligtvis oroande. Nu säger man ju från Försvarsmaktens sida att tar väl hand om sin personal, att man inte kommer riskera liv. Vi har inget annat val än att lita till det.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!