Våga byta jobb

Vantrivs du på jobbet?
Du är inte ensam. En miljon svenskar är i samma situation och det vara en hög stressfaktor i vardagen.
Men säg inte upp dig direkt.
Det säger Anna-Karin Lindqvist som arbetar med mental träning och stresshantering.
– Sätt upp mål för vad du vill göra istället.

Foto:

Intervjun2013-10-09 06:44

Att inte trivas på jobbet eller till och med uppleva sig utfryst på arbetsplatsen kan vara en hög negativ stressfaktor i livet. Det kan i det långa loppet leda till ohälsa. Det konstaterar Anna - Karin Lindqvist som arbetat med stresshantering på grupp- och individnivå. Anna-Karin Lindqvist är den före detta elitidrottaren som blev sjukgymnast, har arbetat med att motivera människor till livsstilsförändringar och nu forskar vid Luleå tekniska universitet om barn och hälsa.

Så vad ska man göra om man inte gillar sitt jobb och till exempel känner sig stressad på grund av det?

– En miljon svenskar vantrivs på jobbet enligt Arbetslivsinstitutet ( tidigare undersökning, red anm.) . Många vantrivs både med sitt yrke och sin arbetsplats. Mitt råd blir ändå, säg inte upp dig förrän du har ett nytt jobb. Du måste kunna försörja dig, speciellt om du har familj. Men du ska inte nöja dig om du inte trivs, du är värd att ha det bra.

Om du ska peppa någon som kanske jobbar som butiksbiträde, ogillar det, men tror att det är svårt att få nytt arbete, vad säger du då?

– Jag har min bakgrund inom idrotten och motivationsanalys som man använder där kan användas i yrkeslivet. Man får jobba i tre steg, första steget blir att formulera sin dröm. Här är det viktigt att strunta i ens begränsningar som ålder, geografi, ekonomi. Dröm fritt! Kanske vill man bli musikproducent i New York.

Oj då, det där känns ju helt - omöjligt.

– Ja, man ska vara i det blå i den här fasen och det kan vara svårare än man kan tro. Vi vill snabbt börja pruta med oss själva och komma ner på jorden för tidigt. Sedan ska man formulera realistiska mål, OK, man vill bli musikproducent i New York, vad kan man ta för steg för att komma närmare sin dröm? Här ska man vara realistisk. Man kan till exempel skicka in ett bidrag till nästa års Melodifestival eller anmäla sig till att vara med på Kulturnatten.

Okej....

– Nu har vi kommit till att vara konkreta. Vad man kan börja göra för att nå sitt realistiska mål? Jo, man kan anmäla sig till en låtverkstad, man kan söka samarbete med någon som också vill skicka in bidrag till Melodifestivalen. Nu är vi på åtgärdsnivån. Vill man bli en musiker, kanske man kan börja sjunga i kör.

Nu tänker jag att det här att man tar små steg i vardagen, kanske gör att man allmänt trivs bättre och då nöjer sig med sitt jobb och fokuserar på fritiden istället?

– Ja, så kan det bli. Här är det faktiskt jätteviktigt att man konkret skriver ner sina mål, att man inte hoppar över den processen. Det är nästan magiskt, det blir som små kugghjul som sätter igång och jobbar och det börjar hända grejer. Så var försiktig med vad du önskar, för du kan få det.

Namn: Anna-Karin Lindqvist

Gör: Forskar vid Luleå tekniska universitet om barn och hälsa. Sjukgymnast. Före detta elitidrottare. Arbetat med utbildning inom mental träning och stresshantering. Skrivit "Ett liv i balans"

Bor: Villa i Luleå.

Familj: Man, barnen Klara sju år och Per fem år.

Så tar Anna Karin hand om sin hälsa: Fysisk aktivitet varje dag, springa, simma, promenad, Body Pump. "Det underlättar så klart att jag har en arbetsgivare som uppmuntrar till två timmar fysisk aktivitet på arbetstid i veckan."

Varför trivs Anna Karin på sitt jobb? "Frihet att planera själv, trevliga arbetskamrater, jag känner att det jag gör leder till något gott"

Hennes tråkigaste jobb: Planterade skog som sommarjobb

Vantrivs du på jobbet?

- 5 tips för en lättare vardag av Anna-Karin.

1 Blanda inte ihop ditt jobb med vem du är. Ha ett socialt liv utanför ditt jobb. Det kan göra att du trivs med vardagen som helhet.

2 Att känna sig utanför på sin arbetsplats, eller till och med utfryst, kan vara oerhört stressande - ibland kan det vara läge att söka sig efter nytt jobb. Men säg inte upp dig utan att ha ett nytt jobb eller studier att gå till.

3 Ta hand om dig själv och dina behov - det tjänar både du och din omgivning på.

4 Försök att se vad du faktiskt trivs med på din arbetsplats och fokusera på det om möjligt.

5 Skriv ner dina mål - vad vill du jobba med? Vad är realistiskt? Vad kan du göra för att nå dina mål?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!