Kvinnokämpen som siktar högt

Hon har klättrat snabbt uppåt inom Moderaterna.Åsa Ågren Wikström säger att hon mer än gärna har kvinnornas villkor för ögonen i sin politik.- Helst av allt skulle det ju inte behövas speciella grupper för kvinnor, men nu är verkligheten inte sådan, säger hon om att vara vice ordförande för Moderatkvinnor Sverige.

Åsa Ågren Wikström gillar att handarbeta.

Åsa Ågren Wikström gillar att handarbeta.

Foto: Eva Sjögreen

Intervjun2010-03-06 06:00

Vi träffas på ett café i Luleå för att bland annat prata om jämställdhet inför Internationella kvinnodagen. Åsa Ågren Wikström har fått vänta ett tag, men försäkrar att minuterna använts väl. Åt att smutta på en stor caffe latte.
Kort presentation av Åsa Ågren Wikström: Moderat med en rad uppdrag i Boden, men även regionalt och på riksplan.

Men nu är jag mest intresserad av din roll som vice ordförande i Moderatkvinnorna på riksplan. Varför behövs Moderatkvinnorna?

- Jag skulle önska att svaret skulle vara att vi inte behövs, men så är det inte. Det ställs andra krav på kvinnor än på män i dag. Kvinnor är 51 procent av befolkningen, då ska vi vara med och bestämma. Moderatkvinnorna vill lyfta fram frågor som påverkar kvinnorna och då kan det till exempel handla om stadsplaneringen. Ta till exempel belysning i städer, vid rätt ljus på rätt ställe i parker tillexempel så ökar kvinnors känsla av trygghet. Går du till exempel på en kyrkogård som är dåligt upplyst?

Aldrig i livet. Jag undviker helst alla mörka platser utomhus.
- Precis, och så känner många kvinnor. En äldre man kan tycka att äh, det där är väl inget, klart man kan gå på en mörk kyrkogård, men det handlar också om känslor. Känslan av att det inte är en trygg plats och det kan man ju faktiskt lätt ta bort med rätt ljus.

Och nu har du fått prata dig varm om ljussättning, som ju är din genre som gammal ljusplanerare. Varför har jämställdhetsfrågor blivit viktiga för dig? Någon personlig oförrätt?
- Vi kvinnor har bara haft rösträtt i hundra år, och det var ingen självklarhet eller något som gavs gratis. Jag har en son och en dotter, och jag vill att de ska ha samma förutsättningar. Att sonen inte för att han är pojke ska tjäna mer än min dotter.
- Det vi också ser är att pojkar halkar efter i skolan, det är en viktig fråga, så jämställdhet handlar inte bara om att ha ett tjejperspektiv, utan att se till helhelten.

Kvinnor är ju föräldralediga mer än männen, ser du det som ett problem, eller är det naturligt i och med att kvinnan är gravid, först är närmast barnet och sedan ofta ammar?
- Jag har valt att vara hemma mer med barnen, det var ett val när barnen var små. Jag ser det inte som ett problem, bara man är medveten om vilket val man gör. Många kvinnor går också ner i arbetstid under småbarnsåren. Då ska man veta att sjukförsäkringen sänks, a-kassan och att pensionen blir lägre. Det kan kännas värt det, bara man är medveten om vad man gör och varför.

Handen på hjärtat, hur jämställt lever du privat?
- Jag gör allt hemma (skratt), men min man bor i Umeå. Vi får se hur det blir i framtiden.

Handen på hjärtat nummer två, hur är det att vara tonårsmamma?
-  Du hade små barn va?

Ja
.
-  Vill du veta (skratt)? Var tid har sin charm, men det är som att starta eget företag att bli mamma. Hade man vetat hur det var innan man började, hade man aldrig vågat. Men det är det bästa man gjort. Det är härligt att få en kram från en tonåring.

Du har ju ingen bakgrund inom Muf (Moderata ungdomsförbundet), utan började med politik 2002. Ändå har du lyckats inom politiken, du har till exempel rätt att närvara vid partistyrelsen där självaste Fredrik Reinfeldt naturligtvis sitter. Jag trodde man var tvungen att gå den långa skolan för att få röra sig så nära makten.
-  Det finns ju många olika vägar in. Det var en ren slump att jag testade som valledare, sen kom fler uppdrag.

Vad är ditt råd till andra som är sugna på politik, men inte riktigt vågar. Det är ju ett rätt tufft klimat för politiker, själv stängde du till exempel ner en blogg på grund av hatiska nätkommentarer.
-  Ja, usch, näthatet är en tråkig utveckling. Jag vill ha en sansad debatt med olika åsikter, men inte personliga påhopp. Jag har fått läsa att jag är en värdelös mamma. Då bryter jag ihop, biter ihop och går sedan vidare. Men det är ändå roligt att vara politiker, så är man sugen ska man testa. Mitt motto är alltid: Vad du än gör, gör vad du kan, med vad du har, där du är.

Till sist Åsa, utmanar du partikollegan tillika kommunalråd i Boden Olle Lindström och säger att du kan tänka dig att bli kommunalråd för Boden efter valet?
- Jag har sagt så under en tid nu att jag jobbar mot att nå dit. Men med politik vet man aldrig vad som händer. Jag står på riksdagslistan också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om