Internationell rekrytering kan lösa krisen

Sju läkartjänster – men bara två läkare. Nu hoppas Haparanda hälsocentral kunna lösa bemanningskrisen med internationell rekrytering – och modern teknik.

Akut brist. Mervi Rundgren, verksamhetschef på Haparanda hälsocentral, försöker lösa bemanningsfrågan.

Akut brist. Mervi Rundgren, verksamhetschef på Haparanda hälsocentral, försöker lösa bemanningsfrågan.

Foto: Herman Öberg

haparanda2018-03-24 07:00

I Haparanda finns ett behov av 8,6 läkartjänster. I dag har man sju tjänster på hälsocentralen. Men bara två platser är fyllda.

När bara två distriktsläkare och tre ST-läkare är allt som finns är det självklart att det blir någon som drabbas.

– Det blir mycket högre press på våra sjuksköterskor och sjukgymnaster. Och patienterna påverkas ju, säger Mervi Rundgren som är verksamhetschef på Haparanda hälsocentral.

I de något grådassiga lokalerna i Haparanda sitter fyra personer i väntrummet när Norrbottens Media ska träffa Rundgren på hälsocentralen. Väntetider är något som blir en följd av läkarbristen – och det har skapat irritation.

– De som blir mest frustrerade och irriterade är de som är friska, men som blir tillfälligt sjuka och inte får en läkartid direkt. Men de som drabbas mest är våra kroniskt sjuka. De är i regel tacksamma för den hjälpen de får, men där känner vi själva att vi inte blir tillräckliga. Det finns många som vi egentligen skulle vilja ha fler återbesök hos, men som vi inte hinner med, förklarar Mervi Rundgren.

När de inte lyckas rekrytera till Haparanda har de fått anpassa verksamheten med fler sköterskemottagningar, något man ser positivt på och som man kommer att fortsätta med även om man lyckas lösa läkarkrisen. Men självklart man ändå försöka lösa läkarrekryteringen. Hur? Genom att vidga vyerna.

I Haparanda jobbar man redan mot den finska arbetsmarknaden. De båda distriktsläkarna som jobbar där i dag bor på finska sidan. Och ST-läkarna kommer från Finland, Tjeckien och Libanon. Nu är man faktiskt på god väg att anställa en tredje läkare, från Grekland. Först måste han klara av det svenska språket. Och även en fjärde läkare har man kontakt med just nu – från Tyskland. I det fallet hoppas man att tekniken kan vara ett hjälpmedel.

– Vi förhandlar med den specialisten. Vi vill kunna skapa en virtuell mottagning via Skype så att patienter kan sköta kontakten med läkaren virtuellt medan läkaren är hemma i Tyskland. Tanken är då att läkaren ska vara hemma i Tyskland i två veckor och jobba här i två veckor.

Det är tidigare stafettläkare och ST-läkare man främst har riktat in sig på tidigare. Men Mervi Rundgren hoppas att Regionen ska kunna bistå med rekryteringen.

– Det är svårt att hinna med det också på en hälsocentral med personalbrist och tuffa ekonomiska förhållanden. Det vore bra att få hjälp med rekryteringen. Till exempel när vi blickar mot Finland vore det bra att någon som når ut bäst på finska forum kan sprida att vi söker läkare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om