Integration på lokal nivå utan pekpinnar

Edek startar ett integrationsprojekt i Harads. Samhällskunskap och praktiska övningar står på schemat. Undervisningen ska ske i små grupper. "Man kan inte komma med några pekpinnar. Det viktiga är att berätta hur det är och vara ärlig", säger Jan Öhrvall.

MÖTE. Kaare Enbom och Jan Öhrvall från Edek träffade Anne-Lena Lendholm, administratör, och Christer Carlsson, integrationssamordnare på kommunen.

MÖTE. Kaare Enbom och Jan Öhrvall från Edek träffade Anne-Lena Lendholm, administratör, och Christer Carlsson, integrationssamordnare på kommunen.

Foto: Lena Tegström

HARADS2017-03-10 06:00

Han och Kaare Enbom på Edefors ekonomiska förening är projektledare. Förra veckan besökte de kommunen för att reda ut det sista med formalian kring regelverket innan de sätter igång.

Bakgrunden till projektet är att det i Harads bor över tvåhundra utlandsfödda. Alla är inte asylsökande. En del har tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd. Det är äldre och yngre, män och kvinnor.

– Egentligen är det ett helt samhälle. Vi kände att vi måste försöka hitta på någonting. Vi vill att de som vill ska kunna stanna kvar här. För att de ska kunna göra det behövs bostad och jobb. Det är inte något som händer fort. Det finns ingen quick fix, säger Jan Öhrvall.

Projektet har vuxit fram mycket tack vare Servicepunkten, som har besök nästan dagligen av nyanlända. De behöver hjälp med olika saker, allt från sjukvård till att hitta ett nytt hem någonstans i landet.

– Nu finns det till exempel några som håller på med körkort, säger Jan Öhrvall.

Projektet bygger på att förmedla kunskap om samhället. Deltagarna ska få en orientering om olika myndigheter, vad de har för funktion och hur de arbetar. Men även hur de är kopplade till varandra.

– Många undrar också om våra skatter och var pengarna går. Därför tänkte vi reda ut det här med inkomstskatt, moms, punktskatt, skatter i bolag, vinstskatt, fordonsskatt och kvarskatt. Har man koll på det här är man ganska bra rustad.

Andra ämnen som ska gås igenom är rättigheter och skyldigheter i samband med köp och försäljning, pension, försäkringar, vilka som är obligatoriska och vilka som är frivilliga, diskriminering och vilka lagar som gäller.

– Allemansrätten är en stor fråga, säger Jan Öhrvall, som gärna slår ett slag extra för föreningskunskap.

Varför är det så viktigt?

– Vi har ett samhälle som bygger på det. Det är inte sagt att de ska bli föreningsaktiva med en gång, men det är bra om de förstår kulturen.

Jan Öhrvall tillägger att många dessutom vill driva och starta eget företag. Flera kommer från att ha varit företagare i hemlandet. Man kommer inte fördjupa sig i ämnen, utan ge grundkunskaper. Det blir en starta-eget- utbildning i light-version.

Kyrkan finns också med som en egen punkt.

– Nästan alla som kommer hit har en religiös bakgrund och är uppfostrade med att religionen betyder mycket oavsett vad man tillhör. En svensk är med i kyrkan eller inte. Jag tror att det kan vara bra att vi förklarar det.

Praktiska övningar med bland annat cykling, simning och källsortering står också i projektbeskrivningen samt köregler. Det finns många oskrivna regler i ett nytt land; klädkoder och arbetsplatsregler.

– Om man får veta hur det fungerar så kan en helt ny situation öppna sig. Har man aldrig haft en gammal skoter som beter sig kan resonemanget i fikarummet på en arbetsplats te sig som obegripligt, men kanske kan man förstå bättre vad som är roligt om man får en inblick i våra vanligaste intressen. Då kanske man förstår att skoter är kul, säger Jan Öhrvall.

Projektet kommer drivas under ett år.

– Vi ska inte ha klassrumsundervisning. Hellre kör vi många små grupper. Språket kommer att ställa till det. Vi kommer att sträcka oss till engelska. Vi har också personer som både skulle kunna fungera som deltagare och tolkar. Vi ska ha rullande intag och deltagarna får teckna sig för att vara med.

Hur lång tid det kommer att ta sig igenom hela programmet tror han kommer att variera från grupp till grupp. Det får helt enkelt ta den tid som behövs.

Lena Tegström
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!