WHO: Pandemin har skördat 6–8 miljoner liv

Den officiella siffran säger 3,4 miljoner döda, men i verkligheten har pandemin skördat betydligt fler människoliv, uppskattar WHO.
–Det egentliga talet är säkert två till tre gånger högre, säger Samira Asma vid Världshälsoorganisationen.

En man i Indien väntar på kremering av en anhörig. Hittills har runt 290|000 människor smittade med covid-19 dött i Indien och totalt har 3,4 miljoner avlidit av sjukdomen i världen, men WHO tror att den egentliga siffran är 6–8 miljoner människor. Arkivbild.

En man i Indien väntar på kremering av en anhörig. Hittills har runt 290|000 människor smittade med covid-19 dött i Indien och totalt har 3,4 miljoner avlidit av sjukdomen i världen, men WHO tror att den egentliga siffran är 6–8 miljoner människor. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Vetenskap & teknologi2021-05-21 21:46

Sedan utbrottet i kinesiska Wuhan i slutet av 2019 har runt 3,4 miljoner dödsfall i världen kopplats till covid-19 enligt tillgänglig officiell statistik, men när Världshälsoorganisationen (WHO) under fredagen släppte sin årliga globala hälsorapport för 2020 är uppskattningen att betydligt fler har dött av pandemins effekter.

– Det egentliga talet är säkert två till tre gånger högre. Jag tror med säkerhet att sex till åtta miljoner döda fortfarande är en försiktig uppskattning, säger Samira Asma, WHO:s biträdande chef för datainsamling, på en digital pressträff enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kopplingar till "lockdowns"

I uppskattningen ingår inte enbart de officiella dödsfall som går att koppla till sjukdomen, utan även indirekta dödsfall. Det kan exempelvis bero på att människor inte har fått vård för andra sjukdomar när sjukvården har haft en hög belastning eller att de inte har kunnat söka vård på grund av rådande pandemirestriktioner.

Även restriktioner i sig har påverkat människors välmående.

– Det finns dödsfall som kan kopplas till de svåra levnadsförhållanden som många människor i världen lever under på grund av pandemin, säger William Msemburi, dataanalytiker på WHO, enligt AFP.

Enligt nyhetsbyråerna visar rapporten att "lockdowns" och andra restriktioner har lett till en ökad psykisk ohälsa och att det finns indikationer på en ökning av antalet självmordsfall i vissa delar av världen.

WHO har också tittat på data vad gäller överdödligheten under 2020 i vissa regioner och tagit med detta i sin uppskattning av antalet döda.

Men även den officiella statistiken är kraftigt underskattad, uppger WHO. Det kan exempelvis bero på att det finns en eftersläpning i inrapporteringen och att många människor dog av covid-19 i början av pandemin utan att bli testade för sjukdomen.

Stora regionala skillnader

Det finns även stora skillnader globalt när det gäller registreringen av dödsfall. Även om de flesta av världens länder registrerar antalet födda barn är det enbart 40 procent av länderna som registrerar minst 90 procent av sina dödsfall.

Och det finns stora regionala skillnader, enligt WHO-rapporten. I Europa registreras 98 procent av alla dödsfall – i Afrika är den siffran 10 procent, skriver AFP.

I Sverige har 14 366 personer smittade med covid-19 avlidit, enligt fredagens statistik från Folkhälsomyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!