Hultqvist: "Inget omedelbart hot mot Sverige"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) kallar Rysslands anfallskrig mot Ukraina och det hot det medför mot freden i Europa för "fullständigt oacceptabelt". Men han ser i sammanhanget i nuläget inget omedelbart militärt hot riktat mot Sverige.

Försvarsminister Peter Hultqvist.

Försvarsminister Peter Hultqvist.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ukrainakrisen2022-02-25 13:38

– Men hela utvecklingen i Ukraina och den ryska kravbilden är ett hot mot alla europeiska länders säkerhet på det sättet att man kräver inflytande över de säkerhetspolitiska valen, säger Peter Hultqvist till samlade reportrar i samband med att han hållit tal under en demonstration till stöd för Ukraina på Sergels torg i Stockholm under fredagen.

Från oppositionspartiernas sida har det framförts olika förslag om att Sverige borde bistå Ukraina både med vapen och soldater, samt att Sverige borde gå med i Nato.

På frågan om ett eventuellt svenskt Natomedlemskap håller Hultqvist fast vid den linje som tidigare framförts från socialdemokratiskt håll.

– Det är viktigt att Sverige har en stabilitet i sin grundläggande säkerhetsdoktrin, det vill säga alliansfrihet. Men vi ökar rejält vår investering i ökad militär förmåga, samtidigt som vi fördjupar samarbeten med andra länder, säger han och fortsätter:

– Vi tror att börjar vi ändra den grundläggande säkerhetspolitiska doktrinen sätter vi stark press på Finland som har den långa gränsen gentemot Ryssland. Det viktiga nu är att koncentrera oss på de beredskapsanpassningar som är nödvändiga och också genomföra övningar tillsammans med andra länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!